Richmond Park

Richmond ParkHet Richmond Park heeft een oppervlakte van 1.000 hectare en is daarmee het grootste Koninklijke Park van Londen.

Het park is in 1625 ontstaan, toen dit gebied van middeleeuwse boerderijen en weiland omgevormd is tot een koninklijk park.

Het park had in die tijd de naam Manor Sheen. De naam werd gewijzigd in Richmond tijdens het bewind van Henry VII.

In 1637 werd het park een jachtgebied. Er kwamen zo’n 2.000 herten en er werd een lange bakstenen muur gebouwd van 8 mijl, zodat de herten het park niet uit konden. Deze bakstenen muur is nog altijd te zien in het park.

Met de komst van de herten is het park gaan veranderen, de bomen werden gesnoeid zodat de herten niet bij de laagste takken konden komen en er ontstond een bos en graslandschap.

In de tweede helft van de 17e eeuw werden er nieuwe vijvers aangelegd waar de herten konden drinken.

In de 18e eeuw werd er op twee punten in het park een doorkijkje gemaakt. Een van die punten is er nog steeds. Dit is de plek die vroeger door Henry VIII werd gebruikt om naar de jacht te kijken. Je kunt nu nog altijd vanaf King Henry’s Mound genieten van de schitterende doorkijk over Londen met als middelpunt St. Paul’s Cathedral.

Het park heeft een gevarieerd landschap. Je vindt er niet alleen grasvelden, bloemen, planten en bomen, maar ook heuvels, bossen, beekjes en vijvers. In het Park leven dieren in het wild en er zijn veel watervogels te vinden.

Richmond Park is aangewezen als gebied van Special Scientific Interest en een National Nature Reserve.

Het park in de hoofdrol

Richmond Park is het decor van verschillende films, televisieprogramma’s en fashionshoots.

In de klassieke historische dramafilm “Anne of the Thousand Days” (1969) kijk je terug naar het Richmond Park in de 16e eeuw. De film vertelt het verhaal over de verkering en het korte huwelijk van Koning Henry VIII met Anne Boleyn. Deze film won vier Golden Globes en een Oscar.

Wat is er in Richmond Park te zien?

Richmond park is een prachtig park in Londen waar veel verschillende dingen te zien zijn. Er is onder andere een bostuin waar ontzettend veel verschillende bloemen bloeien en je kunt diverse dieren als herten, vossen, torenvalken en spechten zien.

Verder kun je ook genieten van een prachtig uitzicht vanaf King Henry’s Mound, waar ook The Way te vinden is en zijn er twee speeltuinen in het park te vinden waar je kinderen heerlijk kunnen spelen.

Isabella Plantation

De Isabella Plantation is een bostuin. In deze tuin bloeien in het voorjaar de Camelia’s, magnolia’s, de narcissen en hyacinten. In de zomer bloeien de Japanse irissen en de daglelies. In de herfst zorgen de verkleuring van diverse bladeren aan de bomen, de diverse bessen en de bloemen van de Gelderse roos voor een fantastisch kleurenpalet.

Een bezoek in de winter is ook zeker de moeite waard, er is dan nog voldoende kleur en geur te vinden. Je kunt bijvoorbeeld de bloemen van de vroege rododendron en camelia’s zien, de magnolia en de winterbloeiende heide.

In dit deel van het park zijn naast de vele bomen, struiken ook exotische planten te vinden. Zo staan er verschillende soorten bladverliezende azalea’s, de groenblijvende Kurume azalea’s, een diversiteit aan rododendrons, de Magnolia en nog vele andere lekker geurende bijzondere struiken met bloemen.

De bodem is bedekt met bodembedekkers met of zonder bloemen en op de vijvers zijn waterlelies te vinden. Boven het water zweven de libellen en waterjuffers.

In 1989 is het noordelijk deel een beek gegraven. Langs deze beek groeien onder andere varens en bakbananen. Voor de vogelliefhebbers is dit deel van het park een bijzondere plek. Er leven vele soorten vogels en watervogels.

Zo kun je hier onder andere het barmsijsje, de sperwer, de bosuil, de goudvink, de pijlstaart en de kuifeend zien. Dit deel van de tuin wordt ook in bepaalde jaargetijden door bepaalde vogelsoorten bezocht, zo bezoekt bijvoorbeeld de rietgors en het sijsje het park in de winter.

Op bepaalde tijdstippen rijdt er een gratis minibus door dit deel van het park.

Herten en andere dieren

Richmond Park is een nationaal natuurreservaat en hertenpark. Er leven hier ongeveer 630 edelherten en damherten. Het deel van het park waar de herten wonen is een natuurgebied waar ze vrij rondlopen en in kuddes leven.

Herten in Richmond Park
Foto door: Sam Greenhalgh

De herten leven dus in het wild en het is daarom raadzaam om niet te dicht bij de herten te komen, zeker als de herten bronstig zijn. Er wordt aangeraden om minimaal 50 meter afstand te houden.

Naast de herten leven er nog andere dieren in het park. Vossen, konijnen, muizen en vleermuizen leven hier ook al zijn ze voor de bezoeker minder goed zichtbaar.

Verder zijn er diverse soorten spinnen, vlinders, motten, bijen en kevers waaronder de grootste en beschermde keversoort die in Europa voorkomt, namelijk het vliegend hert.

Voor de vogelliefhebbers is er ook een groot aantal verschillende vogels te zien. Er leven ruim 140 soorten vogels in het park, waaronder een breed scala aan watervogels, drie inheemse spechten, uilen, torenvalken, patrijzen, en ga zo maar door.

“The Way”

Vanaf King Henry’s Mound heb je een schitterend uitzicht over Londen met in het middelpunt St. Paul’s Cathedral.

The Way is op dit punt ook te vinden en is in 2011 ontworpen door de kunstenaar en smid Joshua De Lisle ter ere van het 300 jarig bestaan van St. Paul’s Cathedral.

Deze poort bestaat uit een metalen hekwerk. Om het een geheel te laten zijn in deze natuurlijke omgeving heeft de kunstenaar het hekwerk in de vorm van eikentakken gemaakt.

In het gebladerte zijn ook twee vogeltjes te vinden, een winterkoninkje en een roodborstje. Dit is een verwijzing naar Sir Christopher Wrem die “The Way” als motto had. De schorsstructuur is gemaakt om de groei van algen en mossen te bevorderen.

Kingston Gate Playground en Petersham Gate Playground

Er zijn twee speeltuinen in het park. De twee verschillen van elkaar omdat de ene speeltuin is ontworpen voor kinderen tot 5 jaar en de andere is gemaakt voor kinderen van alle leeftijden.

Kingston Gate Playground is de speeltuin voor de allerkleinste onder ons. Er zijn naast de diverse speeltoestellen ook nog houten speeltoestellen waaronder een tractor met aanhangwagen.

Petersham Gate Playground is de speeltuin waar voor alle leeftijden speeltoestellen te vinden zijn. Kinderen kunnen hier op de wip, spelen in de zandbak, klimmen op de diverse klimrekken, muziek maken met een Xylofoon en er kan gespeeld worden met watertoestellen.

Sporten

In het park kom je niet alleen hardlopers en fietsers tegen, maar ook mensen te paard. Deze ruiters komen van de lokale stallen die dicht bij het park te vinden zijn.

Een potje voetballen, een partijtje frans cricket of gewoon picknicken behoren ook tot de mogelijkheden in het park.

Verder zijn er in het park twee 18-holes golfbanen aanwezig, waar je tegen betaling een balletje mag slaan.

In een bepaalde periode van het jaar mag je ook vissen in het park. Je moet dan wel een visvergunning kopen.

Faciliteiten in Richmond Park

Het park heeft diverse punten waar je wat kunt eten en drinken. In het Roehampton Cafe kun je wat eten, drinken of van een ijsje genieten. Verder zijn er nog diverse plaatsen waar je wat te drinken kunt kopen.

Het hoogtepunt is het op het hoogste punt gelegen Pembroke Lodge, gevestigd in een Georgiaans Herenhuis. Onder het genot van een klassieke of hedendaagse Engelse versnapering in de Georgian Tea Room kun je genieten van het mooie uitzicht over de Thames Valley.

Wellicht kom je er ook nog een bruidspaar tegen. Want dit plekje in het park is een zeer geliefde en populaire trouwlocatie.

Openingstijden Richmond Park

Het park is zomers vanaf 7.00 uur geopend en ’s winters vanaf 7.30 uur. Het park sluit als de schemering invalt.

Bekijk ook

Queen Elizabeth Olympic Park

Queen Elizabeth Olympic Park

Het Queen Elizabeth Olympic Park, voorheen Olympisch Park is gebouwd voor de Olympische Zomerspelen 2012 …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *