De Tower Bridge is door zijn Victoriaans-Gotische stijl een karakteristieke brug over de rivier de Theems in Londen. Omdat de brug dicht bij de Tower of London ligt heeft hij de naam Tower Bridge gekregen.
Vaak wordt gedacht dat met de London Bridge de Tower Bridge wordt bedoelt, maar dat is niet zo. De London Bridge is de naam van de volgende brug stroomopwaarts over de Theems, oorspronkelijk was deze brug ook de enige brug over de Theems.
Geschiedenis
In eerste instantie werden er alleen maar bruggen gebouwd ten westen van de London Bridge. In de tweede helft van de 19e eeuw werd besloten dat ook ten oosten van de London Bridge een brug gebouwd moest worden door de groei van dit havengebied.
In 1876 werd er een speciaal comité “Special Bridge of Subway Committée” opgericht om zich bezig te houden met de nieuw te bouwen brug. Een 50-tal ontwerpen voor deze nieuwe brug werden ingeleverd. Uiteindelijk viel de keuze in 1884 op het ontwerp van de stadsarchitect Horace Jones, in samenwerking met John Wolfe Barry.
Een 5-tal architecten startte de bouw van de brug in 1886. De bouw nam 8 jaar in beslag. De officiële opening vond plaats op 30 juni 1894.
De Tower Bridge bestaat uit 2 torens die aan elkaar zijn verbonden door middel van twee loopbruggen. Verder bestaat de Tower Bridge uit een bascule brug en een hangbrug.
Het middelste deel van de brug is het bascule- ofwel het beweegbare gedeelte. Dit beweegbare deel was nodig voor de scheepvaart die onder de brug door moest kunnen varen. De hydraulische werking van de brug zit in de torens verborgen.
Tegenwoordig wordt de brug nog altijd bediend door hydraulische kracht, het enige verschil is dat het tegenwoordig met elektriciteit wordt aangedreven (sinds 1976) en vroeger met stoom.
De brug gaat tegenwoordig ook minder vaak open, vroeger werd de brug zo’n 50 keer per dag geopend, nu nog zo’n duizend keer per jaar en het openen gaat op vaste tijden.
De hoger gelegen voetgangers loopbruggen zijn in 1910 gesloten, maar werden in 1982 weer geopend voor publiek.
In 1977 werd de toren rood-wit-blauw geschilderd ter ere van het zilveren jubileum van de koningin.
In 2008 kreeg de brug een renovatie, de brug werd geschilderd in de huidige kleuren blauw en wit en er werd veelzijdige nieuwe verlichting aangebracht.
Een maand voor de Olympische Spelen in 2012 waren de Olympische ringen aan de Tower Bridge bevestigd als iconisch symbool om atleten en mensen te inspireren en de wereld te laten zien dat Londen klaar is om de wereld te ontvangen.
Tower Bridge bezoeken
Sinds 1982 is het mogelijk om de Tower Bridge te bezoeken en dit is zeker de moeite waard. Een duik in de geschiedenis wordt genomen door middel van videobeelden, een bezoek aan de 19e-eeuwse Victoriaanse machinekamers, compleet met geluiden en geuren uit die tijd en een virtuele ervaring van het ophijsen van de brug.
Er zijn een drietal tentoonstellingen te zien, deze tentoonstellingen zijn:
- “Grote Bruggen van de Wereld”;
- “Dit is Londen”;
- “Kunst op de Brug”.
Een lift brengt je naar de hoge “Walkways”. Je kunt over deze hoge verbindingsgangen lopen, dit is 42 meter boven de Theems.
Door de speciale kijkramen kun je van het adembenemende uitzicht op Londen genieten. Vanaf de westelijke “Walkway” zijn o.a. City Hall (Gemeente huis), London Eye (Reuzenrad), Tate Modern, HMS Belfast, St. Paul’s Cathedral, het Monument, 30 St. Mary Axe, Tower of London te zien. Vanaf de oostelijke “Walkway” kun je o.a. St. Katherine’s Dock en Canary Wharf zien.
Verder zijn op deze “Walkways” diverse aanraakschermen die tekst en uitleg geven over de geschiedenis van de Tower Bridge en de beroemde gebouwen die u vanaf de brug kunt zien.
Er is tevens een souvenirwinkel waar je een aandenken aan deze dag kunt kopen.
Een bezoek aan de brug is voor iedereen toegankelijk. Je kunt Tickets kopen bij de hoofdingang van de Tower Bridge tentoonstelling. Deze bevindt zich in de noordwestelijke toren van de brug.
Openingstijden:
April – september: 10.00 uur tot 18.00 uur (laatste toegang 17.30 uur).
Oktober – maart: 9.30 uur – 17.30 uur (laatste toegang 17.00 uur).