Met de trein naar Londen

Wil je met de trein naar Londen reizen? Dit is mogelijk, je kunt met een trein vanuit Nederland naar Londen in Engeland reizen.

Het is tevens mogelijk om met de trein naar Ashford en Ebbsfleet Valley in Engeland te reizen. Je kunt je treinreis naar Londen regelen via NS HiSpeed.

Hieronder volgt meer informatie over hoe de treinreis er naar Londen uitziet, hoeveel een treinkaartje kost, of huisdieren mee mogen en nog veel meer.

Hoe ziet een treinreis naar Londen eruit?

Wanneer je met de trein naar Londen wilt reizen zal je eerst vanuit Nederland met de Intercity of de Thalys hogesnelheidstrein naar station Brussel-Zuid moeten reizen. De reden hiervoor is dat er alleen een trein vanuit Brussel-Zuid naar Engeland gaat en niet direct vanuit Nederland.

Indien je eenmaal vanuit Nederland op het station van Brussel-zuid bent aangekomen moet je overstappen op de Eurostar hogesnelheidstrein. De Eurostar hogesnelheidstrein reist door de kanaaltunnel tussen Brussel en Londen en stopt in het centrum op station London st. Pancras.

Hoeveel bagage mag je meenemen?

Voordat je met de trein naar Londen gaat is het natuurlijk wel handig om te weten hoeveel bagage je eigenlijk mee mag nemen. Je mag 2 middelgrote koffers en 1 stuk handbagage meenemen. Kinderen ouder dan 4 jaar die reizen met een ticket tegen kindertarief geldt 1 middelgrote koffer en 1 handbagage.

Er zijn bagagewagens aanwezig en je kunt je bagage in de ruimte aan het uiteinde van elke wagon stallen. Meer of grote bagage (sportuitrusting langer dan 85cm) kun je aanbieden bij het bagagekantoor in Brussel-Zuid of Londen St. Pancras. Je kunt de bagage dan 24 uur laten ophalen op het aankomststation.

Je moet vooraf inchecken

De veiligheidseisen voor de treinreis naar Londen is hoger dan andere internationale treinreizen in Europa. Je moet daarom langs de douane en hebt te maken met een inchecktijd. Je dient minimaal 30 minuten voor vertrek vanuit Brussel (of op de terugweg vanuit Londen) ingecheckt te zijn. Wanneer je een ticket online boekt via NS HiSpeed wordt hier automatisch rekening mee gehouden.

Vertrek Eurostar naar Londen

Nadat je bent ingecheckt in Brussel kun je wachten in de vertrekhal waar je rustig kunt zitten op een van de stoelen of je kunt nog even het restaurant bezoeken om wat te eten of te drinken.

Zodra de toegang tot de Eurostar geopend is wordt dit omgeroepen en kun je plaatsnemen in de trein. Op je ticket zal staan in welke wagon je zit en op welke stoelnummer je plaats kunt nemen.

Vanaf Brussel doet de Eurostar trein er ongeveer 2 uur over om in Londen te komen. De Eurostar stopt op een aantal plaatsen zoals in Lille en Ashford. Tijdens de reis is het mogelijk om iets te eten of drinken te kopen in het speciale barrijtuig. Gratis wifi is (op dit moment) helaas alleen gratis in de Business Premier-klasse voor de zakelijke reiziger.

Aankomst in Londen

Wanneer je in Londen aankomt ben je op het station St. Pancras, dit station bevindt zich midden in het centrum van Londen.

Ondanks dat je in Brussel al gecontroleerd bent, wordt je paspoort ook in Londen gecontroleerd voordat je naar de uitgang kunt gaan. Wanneer je na de controle naar de uitgang gaat kom je in een hal onder het station terecht met een aantal winkels en restaurants.

Wil je met de metro of bus verder reizen? Het is dan verstandig om alvast vooraf een Oyster Card of TravelCard te kopen om direct in de metro of bus te kunnen stappen.

Verder zijn er natuurlijk ook taxi’s te vinden die je verder kunnen vervoeren.

Hoeveel kost een treinkaartje naar Londen?

De kosten van een treinkaartje naar Londen zijn heel verschillend en het hangt af van verschillende factoren. In het goedkoopste geval kun je vanaf € 59,- (enkel) met de trein naar Londen reizen en een retour vanaf € 109,-.

Voor de prijs maakt het al uit of je met Thalys treinen naar Brussel gaat of met een gewone stoptrein (intercity). Voor het reizen met Thalys naar Brussel geldt namelijk een meerprijs.

De prijs wordt ook beïnvloed door je leeftijd, de beschikbaarheid van het desbetreffende tarief, de mogelijkheid om je treinreis te kunnen wijzigen of niet en de mogelijkheid om je reis geheel of gedeeltelijk kosteloos kunt annuleren. Tot slot hangt de prijs natuurlijk ook af van in welke klasse je wilt reizen.

Het is verstandig om zo vroeg mogelijk een treinkaartje te boeken indien je weet wanneer je met de trein naar Londen wilt reizen. Kaartjes die ruim van te voren worden geboekt zijn goedkoper dan wanneer je enkele dagen van tevoren boekt. Eurostar-treinen zijn 4 maanden voor vertrek al te boeken (kan weleens worden verkort).

Treinreis naar Londen boeken via NS HiSpeed

In samenwerking met NS HiSpeed kun je vanaf hier alvast een begin maken om een geschikt ticket voor je treinreis naar Londen te zoeken. Zodra je alles hebt ingevuld en op “Zoek treinen” hebt geklikt kom je bij NS HiSpeed terecht aangezien NS Hispeed je boeking zal afhandelen. Indien je wilt kun je ook direct naar de website van NS HiSpeed.

Met de trein naar Londen met een Mobiliteitsbeperking

Het is ook mogelijk om met een rolstoel met de trein naar Londen te reizen. Er zijn hier speciale gedeeltes in de trein voor en een begeleider kan mee tegen een verminderd tarief.

Reizigers met een scootmobiel mogen deze tevens gratis laten vervoeren aan boord van Eurostar in één van de speciale bagageruimtes.

Het is echter (nog ) niet mogelijk om online een ticket te boeken. Je kunt hiervoor terecht bij Customer Care of bij de NS Hispeed balie in de Tickets & Service-winkel. Meer informatie hierover kun je vinden op de website van NS Hispeed.

Is het mogelijk om een huisdier mee te nemen?

Huisdieren zijn niet toegestaan in de Eurostar. Er wordt uiteraard wel een uitzondering gemaakt voor blindengeleidehonden, deze zijn wel toegestaan.

Tickets voor mensen met een blindengeleidehond kunnen niet online worden gekocht. Je kunt hiervoor terecht bij Customer Care of bij de NS Hispeed balie in de Tickets & Service-winkel.

De fiets meenemen naar Londen

Het is mogelijk om je (vouw) fiets met Eurostar te laten vervoeren naar Londen. De fiets moet worden gedemonteerd en worden verpakt in een speciale hoes die niet groter mag zijn dan een normale koffer.

Het is overigens ook mogelijk om je fiets te laten vervoeren als ingeschreven bagage, de kosten hiervoor zijn €25,-. Het is wel aan te bevelen dat je fiets altijd in een hoes verpakt wordt om de fiets te beschermen en een reisverzekering af te sluiten die het vervoer van de fiets dekt.

Tandems zijn niet toegestaan om mee te nemen met de Eurostar.

Wanneer je je fiets mee wilt nemen kun je een ticket reserveren bij Customar Care of bij de NS Hispeed balie in de Tickets & Service-winkel.