St. Paul’s Cathedral

St. Paul’s Cathedral
Foto door: Loco Steve

Op het hoogste punt van Londen, op de top van Ludgate Hill, ligt St. Paul’s Cathedral. Het is de zetel van de Anglicaanse bisschop van Londen.

De huidige kathedraal stamt uit de 17e eeuw en is gebouwd in Engelse barok. De 111 meter hoge St. Paul’s Cathedral heeft een indrukwekkende koepel die omlijst wordt door twee torenspitsen. Tot 1962 was St. Paul’s het hoogste gebouw van Londen en zijn koepel is een van de hoogste van de wereld.

De kathedraal is een van de beroemdste bezienswaardigheden van Londen. Zowel de buitenkant als de binnenkant van dit gebouw zijn bijzonder en zeker de moeite waard om te bezoeken.

Geschiedenis

De eerste kerk die op deze plek werd gebouwd stamt uit het jaar 604 en was gebouwd van hout. Deze kerk werd door brand verwoest en werd in 675 – 685 herbouwd.

In 1087 werd de kerk weer door brand verwoest. De wederopbouw van een nieuwe kerk “de oude St. Paul’s” nam 150 jaar in beslag. Deze kerk had een spitse toren en een openlucht preekstoel.

Na een blikseminslag werd de spitse toren verwoest en in 1666 werd de Old St. Paul’s door brand volledig verwoest.

Wederopbouw St. Paul’s Cathedral

St Paul’s Cathedral is een van de weinige kathedralen die gebouwd is na de Middeleeuwen. De huidige bouw van de kathedraal stamt uit de 17e eeuw en is ontworpen door de Britse wetenschapper en architect Sir Christopher Wren. De kathedraal is gebouwd in de vorm van een Grieks kruis.

De stijl waarin de kathedraal is gebouwd is Engelse barok. St. Paul’s Cathedral is het grootste barokgebouw in Engeland. De imposante koepel heeft een hoogte van 111 meter.

De kathedraal bestaat uit een traditioneel schip en koor. Het schip bestaat uit drie kleinere kapellen in de aangrenzende zijbeuken: All Souls en St. Dunstan aan de noordzijde en de Order of St. Michael and St. George aan de zuidzijde.

De koepel heeft drie galerijen: The Whispering Gallery (Fluistergalerij), The Stone Gallery en The Golden Gallery.

Bezoekersinformatie

Het is mogelijk om de St. Paul’s Cathedral tegen betaling te bezoeken. Niet alleen zijn indrukwekkende buitenkant, maar ook binnen is de St. Paul’s Cathedral zeker de moeite waard om te bekijken.

Als je de ongeveer 530 treden tellende trap naar boven klimt kun je genieten van een adembenemend uitzicht van de skyline van Londen en in de crypte is de unieke tentoonstelling “Oculus” te vinden.

Hieronder staat een overzicht wat er zoal te zien is in st. Paul’s Cathedral.

Tentoonstelling “Oculus”

Voor de bezoekers is er een nieuwe multimediale tentoonstelling ingericht in de voormalige schatkamer van de crypte. Deze tentoonstelling, “Oculus” genaamd, zet de bezoeker terug in de tijd naar 604 na Chr., het jaar waar het gebouw voor het eerst gebouwd werd.

De tentoonstelling laat ook beelden zien van de Whispering Gallery en een 360 graden panorama van Londen, het uitzicht wat je ziet vanaf de Golden Gallery.

De gedachte achter deze tentoonstelling is om de kathedraal ook toegankelijk te maken voor bezoekers met mobiliteitsproblemen.

Verder in de crypte en kathedraal

In de crypte zijn ook veel gedenktekens te vinden. Sir Christopher Wren, de architect van de kathedraal, werd als eerste in 1723 in deze crypte begraven, in de steen staat in het Latijns de inscriptie “Lezer, als u zijn monument zoekt, kijk dan om u heen”.

In de kathedraal zijn ook honderden gedenktekens. Het oudste gedenkteken is te vinden in het zuidelijke gangpad en is van de dichter John Donne, die deken was van St’Paul’s van 1621 – 1631: “no man is an island”.

Verder is er een omvangrijk monument te vinden van de hertog van Wellington (overwinnaar van Waterloo). Hij ligt ook begraven in de crypte naast de mooie begrafeniswagen die hem naar zijn laatste rustplaats heeft gereden.

In de kathedraal zijn nog meer herinneringen te vinden van beroemde Britten.

The Whispering Gallery

Via een cirkelvormige wenteltrap aan de binnenkant van de koepel is het mogelijk om de kathedraal te beklimmen. Onderweg naar boven (na 257 treden) kom je door “The Whispering Gallery”. Dit is een cirkelvormige loopbrug halverwege de binnenkant van de koepel.

Het wordt de fluistergalerij genoemd omdat de akoestiek van de gebogen structuur ervoor zorgt dat gefluisterde woorden zo’n 100 meter verder te horen zijn.

The Stone Gallery

The Stone Gallery is gelegen boven de Whispering Gallery (na 376 treden). Je kunt hier buiten om de koepel lopen en genieten van het mooie uitzicht.

The Golden Gallery

Boven de Whispering Gallery en Stone Gallery is de Golden Gallery (na 528 treden) in de top van de koepel gelegen.

Hier kun je buiten lopen en genieten van een fantastisch uitzicht van de moderne skyline van de stad Londen en natuurlijk foto’s nemen.

The Dome

St. Paul’s Cathedral is gebouwd in de vorm van een kruis met een koepel in het middelpunt. Deze koepel is 111,3 meter hoog en weegt zo’n 65.000 ton. De koepel wordt ondersteund door 8 zuilen.

In 1864 en 1888 zijn de mozaïeken van profeten en heiligen, die de koepel sieren, aangebracht. De muurschilderingen in de koepel zijn door de hofschilder Sir James Thornhill gemaakt in 1715 en 1719.

De koorbanken zijn ook de moeite waard om te bekijken. De koorbanken zijn gesneden door Drinling Gibbons, een meester houtbewerker.

Openingstijden en overige informatie

Maandag tot zaterdag van 8.30 uur – 16.00 uur. De laatste tickets worden verkocht om 16.00 uur, de deuren gaan dicht om 16.30 uur.

De toegangsprijs is inclusief toegang tot de kathedraal, de crypte, Whispering Gallery, Stone Gallery en Golden Gallery, audiogidsen en rondleidingen.

Filmen en fotograferen in de kathedraal is niet toegestaan.

De kathedraal heeft meerdere ingangen. De zuidelijke ingang is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Vanuit de zuidelijke ingang is er een directe lift naar de kathedraal en de crypte.

Door omstandigheden zoals speciale diensten, kan de kathedraal geheel of gedeeltelijk gesloten zijn.

Bekijk ook

Big Ben

Big Ben

De naam Big Ben wordt vaak voor de toren gebruikt, maar de Big Ben is …

1 reactie

  1. Het was geweldig om het uitzicht te zien na het beklimmen van de 520 trappen! Heel mooie kathedraal, zowel bovenaan als de kathedraal zelf als de crypte! Mooi! Echt heel mooi! De moeite waard om te bezoeken!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *