Wisseling van de wacht

Een van de meest bezochte attracties in Londen is de indrukwekkende ceremonie van de wisseling van de wacht.

Deze ceremonie is officieel bekend onder de naam “Guard Montage” en is een oude traditie die nog steeds plaats vindt op verschillende plaatsen in Londen.

Wisseling van de wacht
Foto door: Cristian Bortes

De wisseling van de wacht is de officiële overdracht van de verantwoordelijkheid voor de militaire veiligheid van de koninklijke paleizen in Londen.

Geschiedenis

De wacht, genaamd Household Division, bestaat uit de cavalerie (is te paard) en de bewakers te voet die over de Koningin waken. De Koninklijke paleizen worden als sinds 1660 door de Household Division bewaakt.

Tot 1689 was het paleis van Whitehall het hoofdverblijf van de koninklijke familie. Dit paleis werd bewaakt door de Household Cavalry. In 1689 werd Maria II en Willem III van Oranje Nassau gezamenlijk koningin en koning van Engeland, Schotland en Ierland. Het hof verhuisde naar St. James’s Palace.

Als in 1837 koningin Victoria naar Buckingham Palace verhuisd blijven de wachten van de koningin bij St. James’s Palace. Een klein detachement van deze Guards gaat Buckingham Palace bewaken.

De wacht, in het Engels Guards genoemd, die je bij Buckingham Palace en de andere locaties aantreft zijn professionele soldaten van de infanterie. Zij behoren tot een van de meeste elite en ervaren soldaten van het Britse leger.

Het zijn dus niet alleen ceremoniële wachters die de tradities van het verleden handhaven. Aan het aantal wachten kun je zien of de koningin thuis is. Als de koningin thuis is staan er vier schildwachten aan de voorzijde van Buckingham Palace en als ze niet thuis is staan er twee.

Household Division

De Household Division bestaat uit 2 regimenten van de cavalerie:

  • The Life Guards;
  • The Blues and Royals,

plus vijf infanterie regimenten van Foot Guards:

  • The Grenadier Guards;
  • The Coldstream Guards;
  • The Scots Guards;
  • The Irish Guards;
  • The Welsh Guards.

Meestal zijn het soldaten van een van de hiervoor genoemde regimenten die de wacht houden bij Buckingham Palace. Soms, vooral in de maand augustus, kan het voorkomen dat je niet de traditionele bewakers ziet, maar dat andere regimenten de koningin bewaken.

De bewakers staan niet alleen op wacht, maar hebben ook een actieve rol voor de bescherming van hun vorst. Zo patrouilleren zij ’s nachts over het terrein van Buckingham Palace en St. James’s Palace.

Kleding

Op het eerste oog lijkt het of de Guards allemaal dezelfde uniformen dragen, dezelfde berenvel hoed op hebben en dergelijke. Er zijn echter verschillen in de kleding. Als je weet waar je op moet letten kun je deze verschillen zien en weet je tot welk regiment de guards horen die de wacht houden.

Een heel duidelijk verschil is dat de cavalerie helmen op hun hoofd hebben en de Foot guards berenvellen mutsen. De andere, minder zichtbare verschillen zijn te vinden op de helm, muts, knopen en de tunieken.

De verschillen in de kleding van de cavalerie:
De Life Guards hebben een rode tuniek zonder knopen en op hun metalen helm staat een witte pluim.

De Blues & Royals hebben een blauwe tuniek zonder knopen en een rode pluim op hun helm.

De verschillen in de kleding van de Foot Guards:
De Grenadiers dragen op hun hoofd een berenvel kap met aan de linkerkant een witte pluim. De knopen op hun rode jas zijn niet gegroepeerd, iedere knoop heeft evenveel tussenruimte.

De berenvelkap van de Coldstream hebben op de rechterkant een rode pluim en de knopen op hun rode jas zitten gegroepeerd per twee.

De Scots hebben geen pluim op hun berenvel kap en de knopen op hun rode jas zitten gegroepeerd per drie.

De Irish Guards hebben op de rechterkant van hun berenvel kap een blauwe pluim en de knopen op hun rode jas zijn gegroepeerd per vier.

De Welsh hebben de meest gekleurde pluim op hun berenvel kap, aan de rechterkant zit bij hun een wit-groen-witte pluim. De knopen op hun rode jas zitten gegroepeerd per 5.

Wisseling van de wacht

De wisseling van de wacht is op verschillende plekken in Londen te zien. De meest uitgebreide en drukst bezochte ceremonie is bij Buckingham Palace.

Van april tot en met juli vindt de ceremonie dagelijks plaats en van augustus tot en met maart om de dag plaat. De ceremonie op het voorhof van Buckingham Palace begint rond 11.30 uur en duurt ongeveer 45 minuten.

Tijdens deze ceremonie dragen de Guards hun traditionele uniform en zorgt één van de vijf militaire bands “Regimental Band of Corps of Drums” voor muzikale begeleiding.

Er worden verschillende muziekgenres gespeeld. Zo worden er traditionele militaire marsen ten gehore gebracht maar ook liedjes uit films en musicals en bekende popsongs worden door de bands gespeeld.

The Queens Guards bestaat meestal uit één van de vijf Foot Guards Regimenten. Tijdens deze ceremonie komen de leden van de nieuwe wacht vanaf Wellington Barracks naar Buckingham Palace gelopen. Zij worden begeleid door een Corps of Drums.

Bij de ceremonie van de overdracht overhandigd de kapitein van de oude wacht de sleutels van Buckingham Palace aan de kapitein van de nieuwe wacht. Na deze sleuteloverdracht vertrekken de oude Guards en marcheren naar St. James Palace.

Als u de wisseling van de wacht wilt bezoeken informeer dan vooraf op welke dag en hoe laat deze ceremonie plaats zal vinden. Deze informatie is vaak beschikbaar bij de receptie van het hotel en het is te lezen op de borden die bij de plaatsen waar de wisseling van de wacht plaats zal vinden staan.

In de zomer (tot en met de maand juli) kun je meestal dagelijks deze ceremonie zien en in de winter om de dag. Als het slecht weer is, bijvoorbeeld harde regen, storm of onweer, komt de ceremonie te vervallen.

Wil je een goede plaats hebben om deze druk bezochte ceremonie goed te kunnen zien is het aan te raden om vroeg aanwezig te zijn.

De wisseling van de wacht vindt ook plaats bij St. James’s Palace, The Tower of London en Windsor Castle.

Changing the Guard at Buckingham Palace app

Om de toeschouwer van de traditionele wisseling van de wacht beter te kunnen informeren en meer inzicht te geven in het gehele gebeuren is er een app ontwikkeld genaamd “Changing the Guard at Buckingham Palace app”.

Deze app bevat onder andere een interactieve kaart. Hierop kun je zien waar je bent en welke route de wacht zal nemen. Verder staan er interviews op met dienende soldaten, waarin ze verschillende dingen uitleggen zoals hoe ze in formatie kunnen blijven en hoe lang ze in dienst zijn.

Voor de kinderen is er een Kids Zone, waarin antwoorden op vragen worden gegeven die vaak door kinderen worden gesteld, zoals waarom de Guards nooit lachen als ze op wacht staan.

Verder kun je in deze app informatie vinden over de gebruikte muziek tijdens de ceremonie, leer je de verschillende regimenten kennen aan de hand van de verschillen in hun kleding (caps, pluimen en knopen) en krijg je een kijkje achter de schermen.

De app is te koop voor 89 eurocent via iTunes.

Horse Guards Parade

Horse Guards Parade is de plaats waar diverse jaarlijkse ceremonies plaats vinden, zoals de viering van de verjaardag van de koningin “Trooping the Colour”, “Beating Retreat”, maar ook de dagelijkse ceremonie van de wisseling van de wacht van Queen’s Life Guards.

Wisseling van Queen’s Life Guards

Op de kleine binnenplaats naast Whitehall (ten oosten van St. James’s Park) vindt iedere dag om 11.00 uur (en op zondag om 10.00 uur) de wisseling van de wacht van “Queen’s Life Guards” plaats.

Afhankelijk of de koningin thuis is of niet bestaat de Guard uit 15 (Long Guard) dan wel 12 leden (Short Guard).

De Long Guard bestaat uit een officier, een korporaal Majoor, twee onderofficieren, een trompettist en tien Troopers. De Short Guard bestaat uit twee onderofficieren en tien Troopers.

De nieuwe lijfwachten van de Koningin rijden te paard van Hyde Park Corner via Constitution Hill en The Mall naar de Horse Guard Parade op weg naar de “Guard change ceremony”.

De afgeloste wacht rijdt deze weg in omgekeerde volgorde weer terug. Deze minder bekende ceremonie duurt ongeveer een half uur en is mede door de paarden en de kleding een indrukwekkend spektakel.

The Four O’ Clock Parade of Dismounting Ceremony

Horse Guards is een officiële ingang naar Buckingham Palace en wordt bewaakt door The Queen’s Life Guard, waaronder ook twee Guards te paard.

Iedere dag is er om 16.00 uur de Four O ‘Clock Parade op de binnenplaats van het Horse Guards gebouw. Een officier inspecteert de Guards te voet en de Guards te paard. Na deze inspectie nemen de Guards de paarden mee naar de stallen.

Na dit vier uur wordt door een kleiner aantal Guards de wacht gehouden en de poorten van Horse Guards zijn gesloten.

Ceremony of Keys – Tower of London

De Ceremony of Keys is de traditionele vergrendeling van de poorten van de Tower of London. Deze vergrendeling vindt al minstens 700 jaar iedere avond plaats. Deze vergrendeling is belangrijk omdat in de Tower of Londen de kroonjuwelen en vele andere kostbaarheden liggen.

Het is mogelijk om deze ceremonie bij te wonen. Meer informatie hierover is te vinden in het artikel The Tower of London.

Fotograferen van de wacht

Het is natuurlijk mooi om de wisseling van de wacht te fotograferen. Je kunt dit doen tijdens de wisselingen van de wacht, maar je hebt ook nog andere mogelijkheden om de wacht in hun complete outfit te fotograferen. Als de wacht hun plaats heeft ingenomen en op wacht staat is dit een mooie gelegenheid om een foto van de wacht te nemen.

Er zijn ook plaatsen waar je naast de wacht kunt gaan staan en dit op de foto kunt vastleggen. Dit kan bijvoorbeeld bij St. James Palace, als je langs het paleis loopt en linksaf slaat (Pall Mall), staat daar een bewaker waar je naast kunt gaan staan om een foto te maken.

In Horse Guards Parade en in Whitehall kun je een foto maken naast een bewaker te paard.

Adres: Buckingham Palace:
Buckingham Palace, Londen SW1A 1AA

Vervoer:
De dichtstbijzijnde metrostations zijn:
Victoria – District, Circle & Victoria lijn (15 minuten lopen)
Green Park – Piccadilly, Victoria & Jubilee lijn (10 minuten lopen)
St James’s Park – District & Circle Line (10 minuten lopen)

Bus:
Buslijnen: 11, 211, 239, C1 en C10 stoppen op Buckingham Palace Road
Trein :
Dichtstbijzijnde, mainline, station: London Victoria (15 minuten lopen)

Adres: Horse Guards Parade:
Horse Guards Road, Whitehall, Londen , SW1A 2AX

Vervoer:
De dichtstbijzijnde metrostations zijn:
Charing Cross – Ongeveer 6 minuten lopen Bakerloo, en Northern Line.
Embankment – 10 minuten lopen Bakerloo, Northern, District en Circle Line

Bus:
Buslijnen: 11, 12, 159, 24, 3, 453, 53, 87, 88,N109, N11, N136, N155, N2, N3, N381, N44, N87
Trein:
Dichtstbijzijnde, mainline, station: Charing Cross-Over (6 minuten lopen)

Bekijk ook

Musicals Londen

Als je Londen bezoekt moet je zeker ook naar een musical gaan. Londen is immers …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *