De Tower of London, kortweg de Tower genoemd, is een van de bekendste en beroemdste kastelen ter wereld.
Het staat dan ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO sinds 1988.
De Tower of London wordt vooral gezien als symbool voor macht.
In de afgelopen eeuwen heeft de Tower gefunctioneerd als fort, koninklijk paleis, staatsgevangenis, museum en nog veel meer. Het is zelfs een wapenopslag geweest. Je kunt dus wel stellen dat de Tower of London rijke geschiedenis heeft.
Tegenwoordig komen er vooral toeristen af op de Tower of London om de Tower, Britse kroonjuwelen en de grote collectie harnassen en wapentuig te bewonderen.
Introductie Tower of London
Bekijk onderstaande video voor een korte introductie van de Tower of London.
Het ontstaan van de Tower of London
In 1078 gaf Willem de Veroveraar als koning opdracht voor de bouw van de Tower of London, een vierkant fort dat voor bescherming moest zorgen tegen de Normandische veroveraars.
Dit fort moest echter anders zijn dan de vorige houten forten die op deze plaats hadden gestaan, Willem de Veroveraar beval om een fort van steen te maken.
Er werden witte stenen gekozen, een soort kalk, die in de Tower werden aangebracht. De Tower of London stond vroeger dan ook bekend als de White Tower.
Koning Richard Leeuwenhart liet de slotgracht graven, gevuld met water uit de rivier Thames en later werden om het fort ook nog eens extra verdedigingsmuren gebouwd. Er ontstond een soort gebouwencomplex, dat “Tower” werd genoemd.
Het oorspronkelijke fort stond (en staat) nu feitelijk midden in een groter kasteel.
Ceremony of Keys
De Ceremony of Keys is de traditionele vergrendeling van de poorten van de Tower of London. Deze vergrendeling vindt al minstens 700 jaar iedere avond op dezelfde tijd plaats.
Deze vergrendeling is belangrijk daar in de Tower of Londen de kroonjuwelen en vele andere kostbaarheden liggen.
De Tower of Londen wordt bewaakt door de Yeon Warders, beter bekend onder de naam Beefeaters. Bij de Ceremony of Keys komt de Chief Yeoman Warder, gekleed in de rode Tudor Watchcoat met in zijn ene hand een lantaarn en in zijn andere hand de Queen’s Keys, uit de Byward Tower.
Hij loopt naar Traitor’s Gate waar hij de leden van het regiment van de Foot Guards van de Tower of London ontmoet. Deze wachten begeleiden hem verder tijdens de gehele ceremonie. Eén van de Guards neemt de lantaarn van hem over.
Als de Queen’s Key voorbij komt salueren de wachters. Ze gaan eerst naar de buitenste poort, welke wordt vergrendeld door de Yeoman Warder. Daarna lopen ze terug en worden de eiken poorten van de Middle- en Byward Tower vergrendeld.
Vervolgens lopen ze naar de Wakefield Tower, waar in de schaduw van de Bloody Tower een schildwacht staat. Hier gaat de ceremonie verder.
Aan het einde presenteren de Guards hun geweren, de Chief Yeonwarder heft zijn Tudor Bonnet en roept de woorden “God preserve Queen Elizabeth” uit. Vervolgens beantwoord de bewaker precies als het klokkenspel van 22.00 uur klinkt met “Amen”.
Het is mogelijk om deze ceremonie bij te wonen. Zo’n 40 – 50 bezoekers worden tijdens deze ceremonie toegelaten en de bezoekers moeten op tijd aanwezig zijn. Er wordt niet gewacht.
De tickets zijn gratis, maar omdat er maar een beperkt aantal tickets kunnen worden afgegeven dien je ruim van te voren je ticket aan te vragen.
Wil je nog in 2014 naar deze ceremonie, dan kun je dit doen door een verzoek te schrijven naar:
“Ceremony of the Keys Office “, Tower of London, London EC3N 4AB.
Bij dit verzoek dien je alle namen en adressen te vermelden van degene waarvoor je de ticket aanvraagt. Je moet tevens meerdere data noemen wanneer je de ceremonie bij kan wonen en je moet een retourenveloppe welke aan jezelf is geadresseerd bijsluiten voorzien van voldoende portie. Dit kun je doen door een ‘Coupon-response internationale’ te kopen, of via Royal Mail Online Postage.
Wil je voor je bezoek na 1 januari 2015 tickets aanvragen, dan is er goed nieuws, want dan kun je nu al de tickets voor de Ceremony of the Keys online boeken.
Bezoekersinformatie Tower of London
Een bezoekje aan de Tower of London is een prachtige ervaring. Je kunt tijdens je bezoek de Tower, harnassen, wapentuigen en de Britse kroonjuwelen bekijken.
Bijna 900 jaar werden verraders, koningen, koninginnen en heiligen in de Tower of London gevangen gehouden. Ontdek de verhalen van de gevangenen en laat weten wat jij zou doen om de criminaliteit aan te pakken.
Je kunt ook een Yeoman Warders rondleiding nemen, de prijs hiervan is inbegrepen in je Tower of London ticket. De Yeoman Warder rondleiding is een van de populairste attracties in de Tower. Je zal vermaakt worden met verhalen over intriges, gevangenschap, executie, marteling en nog veel meer.
Openingstijden
De Tower of London heeft door het jaar heen verschillende openingstijden. Een gemiddeld bezoekje kan 2 à 3 uur duren.
1 maart t/m 31 Oktober
Dinsdag t/m zaterdag: 09:00 tot 17.30 uur.
Zondag en maandag: 10.00 tot 17.30 uur.
1 November t/m 28 Februari
Dinsdag t/m zaterdag: 09:00 tot 16.30 uur.
Zondag en maandag: 10.00 tot 16.30 uur.
De Tower of London is gesloten op 24 t/m 26 december en 1 januari.
Entreeprijzen 2014
Bij de Tower of London kun je zowel bij de ingang als online tickets kopen, de tickets die je online kunt kopen via de officiële website zijn echter goedkoper.
Volwassenen: £22.00 – online £20.90
Kinderen onder 16 jaar: £11.00 – online £10.45
60+ers: £18.70 – online £17.60
Familie (2 volwassen en max. 3 kinderen): £59.00 – online £55.55
Adres
Tower Hill, London, EC3N 4AB
Metrostation in de buurt
Tower Hill underground station
Mobiliteitsbeperking
De Tower of London verwelkomt alle bezoekers, dit historische gebouw heeft echter veel plekken met moeilijke trappen en gangen. De toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers is dus beperkt.
De Jewel House en de Crown Jewels in de Tower of London zijn wel toegankelijk voor alle bezoekers.
Bekijk de toegankelijkheid handleiding op de officiële website van de Tower of London.
Blindengeleidehonden en hulphonden
Blindengeleidehonden en hulphonden zijn toegestaan in de Tower of London.