Hampton Court Palace

Hampton Court PalaceHampton Court Palace is te vinden in het Zuidwesten van Londen aan de Noordelijke oever van de Theems.

Het was oorspronkelijk de woning van Koning VIII. Het paleis bestaat uit een park van 304 hectare, tuinen en binnenplaatsen.

De herten die in het park leven zijn nog altijd afstammelingen van de herten waar Henry VIII ooit op heeft gejaagd te vinden.

Het paleis is omgeven door 26 hectare aan tuinen waaronder het beroemde doolhof, Great Vine, tuinen met diverse thema’s en de koninklijke tennisbaan.

Door de vele koninklijke leden die op Hampton Court gewoond hebben beschikt het paleis over prachtige meubels, mooie wandtapijten en een uitgebreide kunstcollectie.

Geschiedenis Hampton Court Palace

In de parochie van Hampton begon Thomas Wolsey, de aartsbisschop van York, in 1515 met de bouw van een prachtig paleis.

In 1520 werd hij gedwongen het paleis aan Henry VIII te geven. Henry VIII heeft het paleis verder uitgebreid en liet veel toevoegingen aanbrengen aan het paleis. De meeste toevoegingen gebeurden in Tudorstijl, dit is een stijl in de architectuur die typerend is voor Engeland. Aan de buitenkant is deze stijl zichtbaar door de vele versieringen, zoals bogen, trapgevels en pinakels. Aan de binnenkant toont de stijl zich door rijkelijk versierde interieurs.

Deze Tudorstijl is in Hampton Court Palace onder andere terug te vinden in de Chapel Royal en de Tudor kitchens. Door Henry werden ook de laatste Middeleeuwse Grote Zaal en de Koninklijke tennisbanen toegevoegd.

Aan de inrichting heeft hij ook veel aandacht en geld besteedt. In het gebouw hangen onder andere prachtige schilderijen en decadente wandtapijten. Verder heeft hij de basis gelegd voor de tuinen zoals die vandaag de dag nog altijd rond Hampton Court Palace te zien zijn.

De Astronomische  die op het poortgebouw aan de binnenplaats te zien is dateert uit 1540 en is ontworpen door Nicholas Cratzer en gemaakt door Nicholas Oursian. Deze klok functioneert nog steeds. De klok heeft drie afzonderlijke koperen wijzerplaten die op verschillende snelheden draaien.

De klok toont niet alleen de uren, maar ook de maand, de dag van de maand, aantal verstreken dagen sinds het begin van het jaar, de tijd van hoog water, de maanstanden, de twaalf tekens van de dierenriem en de positie van de (gouden) zon rond een immobiele aarde.

Astronomische klok Hampton Court Palace
Astronomische klok op de binnenplaats van Hampton Court Palace

Door de jaren heen hebben diverse koninklijke bewoners ook hun stempel gedrukt op de inrichting en het uiterlijk van dit paleis.

Tijdens het bewind van Willem III en Mary II werden grote delen van het Tudor paleis gesloopt door Sir Christopher Wren en werden er nieuwe gebouwen in een andere stijl, namelijk in barokstijl, aangebouwd.

Hierdoor is Hampton Court eigenlijk het verhaal van twee paleizen, je ziet een paleis in Tudorstijl en een paleis in barokstijl. Deze verschillende stijlen in architectuur zijn duidelijk zichtbaar, evenals de verschillen in de kleuren van de gebruikte stenen.

In 1838 opende koningin Victoria de tuinen en een deel van het paleis voor het publiek, in eerste instantie gratis, maar momenteel moet je entree betalen (met een London Pass is de entree gratis).

Wat is er te zien bij Hampton Court Palace?

Hampton Court Palace is een paleis waar je een paar uur kunt toeven, maar ook een hele dag door kunt brengen.

Het paleis is opgedeeld in drie gedeelten. Deze delen geven ook de verschillende fasen van de ontwikkeling van het gebouw weer.

Bezoekers kunnen naast de prachtige kunstcollectie en de vele kostuums ook de Royal Chapel, de grote Tudor keukens, de Grote Zaal, de appartementen van Wolsey, de Georgische kamers van de koning en de Queen’s appartementen bezichtigen.

Sinds februari 2014 is het ook mogelijk om de Chocolade keuken te bezoeken. Kortom, in dit paleis kun je vele jaren geschiedenis beleven.

De grote mooi aangelegde tuinen, waar vaak paarden met wagens rijden en het beroemde Hampton Court Maze (doolhof) is, is zeker ook de moeite van een bezoek waard.

Door de dag heen zijn er diverse demonstraties te zien en er lopen mensen in authentiek kostuums die aan de bezoekers informatie en demonstraties geven. Tijdens schoolvakanties, feestdagen en geselecteerde weekends zijn er nog extra activiteiten.

Tijdens je bezoek kun je ook gebruik maken van een audiogids indien je hier behoefte aan hebt.

Tot slot is er natuurlijk ook de gelegenheid om wat te drinken in de restaurants en je kunt ook een aandenken kopen in de souvenirwinkel.

Tudor-stijl: Tudor Kitchens en Royal Chapel

Een groot deel van Hampton Court Palace is gebouwd in Tudorstijl. Deze Tudorstijl is onder andere terug te vinden in de grote Tudor kitchens en de Chapel Royal.

Tudor Kitchens

De keukens stonden centraal in het leven op het paleis. De Tudor Kitchens op Hampton Court is de grootste Tudor Keuken in Engeland.

Deze Tudor Kitchens werden echter niet gebouwd om het paleis van eten te voorzien. Deze keuken werd speciaal gebouwd om zo’n 600 leden van de rechtbank twee maal daags eten te kunnen serveren in het paleis. Er werden dus 1.200 maaltijden per dag bereidt in deze keukens.

Momenteel worden de keukens op verschillende momenten nog steeds gebruikt om Tudor maaltijden te bereiden.

Chapel Royal

Chapel Royal is zeer kleurrijk met als hoogtepunt het prachtig gebeeldhouwde en vergulde plafond, wat geheel in Tudorstijl is. Deze kapel wordt al ruim 450 jaar gebruikt voor religieuze diensten.

In de Koninklijke Pew van de kapel is de kroon van Henry VIII te zien. Deze kroon is een replica van de oorspronkelijke kroon van Henry VIII. Deze kroon werd ook door zijn kinderen gedragen tijdens de kroningen. De kroon is afgewerkt met robijnen, saffieren, smaragden, parel en diamanten. Deze kroon staat voor een symbool van macht, monarchie en religie.

De oorspronkelijke kroon van Henry VIII is in 1649 omgesmolten. Er is een replica van deze kroon nagemaakt aan de hand van de zeer gedetailleerde beschrijvingen van de dienaren van Henry VIII, die nauwkeurig de grootte en de positie van de edelstenen en diamanten konden beschrijven.

De Grote Zaal

Een van de meest indrukwekkende zalen is de laatste Middeleeuwse Grote Zaal die in Hampton Court in Engeland te vinden is. Deze Grote Zaal heeft een hammer-beam dak, glas-in-lood ramen en prachtige met wandtapijten behangen muren, die het verhaal van Abraham vertellen.

In deze zaal zijn vele feesten en recepties gehouden en in 2005 heeft premier Tony Blair een bijeenkomst van de Europese Unie in deze zaal voorgezeten.

Hampton Court Gardens

De unieke historische tuinen beschikken over een park van 304 hectare en de prachtige tuinen die zo’n 26 hectare groot zijn. Het is een prachtig park met fonteinen, mooie displays en meer dan 200.000 bloembollen en 40.000 planten.

De vormgeving van de tuinen zoals ze momenteel te zien zijn is in de 17e eeuw aangelegd. De tuinen werden herschapen naar de stijl van de tuinen zoals ze in 1536 door Henry VIII waren aangelegd.

Naast de tuinen met verschillende thema’s zoals de 20ste eeuw tuin, een rozentuin, een moestuin en een exotische tuin vind je hier ook de “Great Vine”, de Tiltyard muren die begroeid zijn met struiken, “Home Park”, het hertenkamp met vijvers en een brede verscheidenheid aan vogels en het beroemde doolhof.

Great Vine

De Great Vine, de oorspronkelijke naam is “Shiva Grossa” is geplant in 1768. De stam van de wijnstok is meer dat 81 inches dik en meer dan 100 feet lang. Hiermee is daarmee de grootse wijnstok in de wereld.

Er worden nog steeds jaarlijks zwarte zoete druiven geoogst. Deze worden in de maand september in de paleiswinkels verkocht.

Hampton Court Maze

Het doolhof “Hampton Court Maze” is in 1690 in opdracht van Willem III aangeplant en bestaat uit een halve mijl kronkelende paadjes. Het doolhof staat bekend om zijn vele bochten en doodlopende wegen. Het doel is om via de kortste weg het centrum te vinden en vervolgens weer terug naar de uitgang te gaan.

Oorspronkelijk werd het doolhof gevormd door een haagbeuk. Later werd het doolhof gerepareerd met behulp van taxus.

Het is het oudste doolhof van het Verenigd Koninkrijk. Volgens Ernest Law (1926) is dit labyrint het beroemdste en meest bezochte doolhof ter wereld.

Royal Tennisbaan

De koninklijke tennisbaan werd gebouwd voor Hendrik VIII van Engeland. Hij speelde daar tennis vanaf 1528. Tijdens de 17e eeuw zijn er verschillende dingen aangepast om het te verbeteren. Het was een overdekte tennisbaan en momenteel zijn nog drie van de muren zichtbaar.

De route naar de tennisbaan heeft ook displays. Deze displays tonen onder andere handgemaakte tennisballen en maatwerk rackets.

Naast de hiervoor genoemde tuinen zijn er nog meerdere tuinen waar je mag rondlopen.

Informatie voor als je Hampton Court Palace wilt bezoeken

Openingstijden:
Maandag t/m zondag:
Zomer: 10.00 – 18.00 uur
Winter: 10.00 – 16.30 uur

Laatste toegang doolhof:
Zomer: 17.15 uur
Winter 15.45 uur

Gesloten: 24, 25 en 26 december ieder jaar.

Adres:
Hampton Court Palace
East Molesey
Surrey KT8 9AU

Metro:
Richmond, daarna moet je de bus R68 nemen
Hounslow East, daarna verder met bus 111

Buslijnen:
111, 216, 411, 451, 461, R68, 513

Bekijk ook

Tower Bridge in Londen

Tower Bridge

De Tower Bridge is door zijn Victoriaans-Gotische stijl een karakteristieke brug over de rivier de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *