Kensington Palace en Kensington Gardens

Kensington palace en Sunken GardenKensington Palace is sinds de 17e eeuw de residentie van de Britse koninklijke familie.

Het is het paleis waar Koningin Victoria is opgegroeid, de voormalige verblijfplaats van prinses Diana en momenteel is het de woning van Prins William en Kate.

Kensington Palace ligt aan de oostkant van het park “Kensington Gardens”.

Tegenwoordig is het paleis gedeeltelijk geopend voor het publiek en kun je een kijkje nemen in het leven van de koninklijke familie.

Geschiedenis Kensington Palace

Kensington Palace was voorheen een Jacobijns Herenhuis. Dit herenhuis is na de koop door Koning Willem III in 1689 volledig gerenoveerd. Om tijd en geld te besparen is het herenhuis in tact gebleven en zijn er door de architect Sir Christopher Wren diverse paviljoens toegevoegd, elk met drie verdiepingen met een zolder.

Sir Christopher Wren heeft aan de westkant van het gebouw ook een nieuwe entree gemaakt met een grote binnenplaats, de Great Court.

Aan de zuidkant van de Great Court is de Stone Gallery, een smalle gang die een verbinding is tussen de hoofdingang, het zuidwest paviljoen en de kamers van de hovelingen.

Aan de noordkant van de binnenplaats waren de keukens en op het westen een boog met de klokkentoren, welke je nog steeds kunt bewonderen.

Vlak voor kerstmis 1689 nam koning William III en Mary II met hun voltallige hofhouding hun intrek in Kensington House.

Queen’s Room was het vertrek van koningin Mary, je vindt daar onder andere de slaapkamer, de eetkamer waar Mary en William aten en de salon.

In 1693 werd Queen’s Gallery gebouwd. Hier werden prachtige kunstvoorwerpen bijeen gebracht, zoals Turkse tapijten, wandkleden en oosters porselein.

In 1691 werd een deel van het zuidelijk deel van de Great Court verwoest. De King’s Staircase werd herbouwd in marmer en een Guard Chamber, welke bijzonder fraai werd ingericht en uitzicht heeft op de voet van de trap werd gebouwd.

In 1695 werd de laatste verandering toegevoegd. Een gebouw met op de eerste verdieping “King’s Gallery”.

Het paleis bleef in gebruik tot Koningin Victoria in 1837 naar Buckingham Palace verhuisde.

Het paleis stond leeg en werd verwaarloosd. Zelfs zo erg dat er over werd gesproken om het paleis te slopen.

Koningin Victoria wilde niet dat het gesloopt zou worden en heeft er voor gezorgd het parlement te overtuigen om Kensington Palace te restaureren.

Na de verbouwing werden de staatsievertrekken in mei 1899 geopend voor het publiek.

Kensington Palace was tot 1997 de officiële residentie van prinses Diana.

Tegenwoordig is een deel van Kensington Palace het onderkomen van Prins William, HKH Catherine, hertogin van Cambridge en hun zoontje George en ook van prins Harry. Officieel wordt het het Huishoudelijke Kantoor van de Hertog en Hertogin van Cambridge en Prins Harry genoemd.

Wat kun je zien in Kensington Palace?

In het paleis zijn 4 tentoonstellingen te bewonderen. Aan de hand van deze tentoonstellingen maak je kennis met het koninklijke leven.

Je kunt een tentoonstelling bezoeken over het leven van Koningin Victoria. Zij werd op de leeftijd van 18 jaar al Koningin.

Je kunt onder andere de kamers bewonderen waar Victoria als kind leefde en je kunt zien hoe ze leefde als koningin.

De luxueuze statievertrekken van de koning en koningin waar indrukwekkende wandtapijten, schilderijen en ornamenten hangen en waar je een kijkje kunt nemen in de slaapkamer van Queen Victoria.

Bij een bezoek aan de State Appartments, de staatsievertrrekken, kun je de ruimten bewonderen waar vroeger de gasten en genodigden van de koninklijke familie werden ontvangen.

Je kunt ook een tentoonstelling genaamd Fashion Rules bewonderen, dit is een lust voor het oog. Het geeft de modestijl weer van de Britse Royals van de jaren ’50 tot de jaren ’90.

De privévertrekken van prinses Diana zijn niet opengesteld voor het publiek, maar bij deze tentoonstelling kun je een selectie van haar jurken bekijken.

Naast de jurken van prinses Diana, prinses van Wales, kun je ook nog de zeldzame en schitterende jurken van HM Koningin Elizabeth II en Prinses Margaret bewonderen.

Naast de jurken zijn er ook exclusieve foto’s, filmmateriaal en muziek om een totaalbeeld te creëren.

Kensington Gardens

Kensington Gardens bestaat uit een oppervlakte van maar liefst 111 hectare.

Een hoogtepunt van de Kensingon Gardens is de Sunken Garden, dit is een terrasvormige tuin met bestrating en sierbloembedden rond een aangelegde vijver met fonteinen.

In de periode april tot en met oktober is er een kleurenpracht van exotische planten te zien. In het voorjaar zijn er tulpen, muurbloempjes en dergelijke te zien en in de zomermaanden komen daar nog geraniums, begonia’s en nog andere bloemen bij voor nog meer kleur in de tuin.

Sunken Garden wordt omringd door Craddle Walk, een gebogen prieel van bomen die ontstaat door de bomen terug te snoeien naar de grond.

In de Kensington Gardens vind je ook de Oranjerie. In deze Oranjerie kun je genieten van een warm ontbijt, koffie met zelfgemaakt gebak en heerlijke lunches. In de Oranjerie kun je ook de beroemde Oranjerie Afternoon Tea vinden, waar je uit meer dan tien verschillende theesoorten kunt kiezen.

Vanaf het terras heb je een schitterend uitzicht op het paleis en de tuinen.

Aan de zuidkant van het park, tegenover de Royal Albert Hall, staat het Albert Memorial. Dit monument is in opdracht van Koningin Victoria opgericht ter nagedachtenis aan haar man Albert die in 1861 is overleden. Het is een extravagant gebouw, ontworpen door George Gilbert Scott. Het is een meer dan vijftig meter hoog monument in Victoriaans-gotische stijl.

Verder is Diana Memorial Playground in het park te vinden. Dit is een speeltuin bedoeld voor kinderen tot 12 jaar waar ze op een veilige plaats heerlijk kunnen spelen.

In het midden van de speeltuin is een groot houten piratenschip waar de kinderen heerlijk kunnen klimmen. Rondom het schip is zand. Verder zijn er nog diverse attributen zoals glijbanen, een grote schommel, een muziekgebied, en nog een aantal leuke dingen.

Deze speeltuin is tevens het startpunt is van de Diana Princess of Wales Memorial Walk. Dit is een 7 mijl (11 kilometer) lange wandeling die je meeneemt door vier van de mooiste parken, St. James Park, Green Park, Hyde Park en Kensington Gardens. Deze wandeling komt ook langs gebouwen die een rol hebben gespeeld in het leven van Prinses Diana.

Behalve Kensington Palace kom je ook langs bij Buckingham Palace, St. James Place en de twee herenhuizen, Clarence House en Spencer House.

De wandelroute wordt gemarkeerd door 90 gedenktekens op de grond. In het midden van deze gedenktekens staat een roos geëtst.

In het park staat ook een standbeeld van de fictieve persoon Peter Pan. Hij staat afgebeeld op een grote boomstronk, omringd door kleine dieren en niet te vergeten Tinkerbel.

Serpentine Gallery

Serpentine Gallery zijn twee kunstgalleries, Serpentine Gallery en Serpentine Sackler Gallery, welke in 2013 is gebouwd en geopend.

Serpentine Gallery ligt in Kensington Gardens en de andere in Hyde Park. Door de Serpentine Bridge worden de twee galeries met elkaar verbonden. Ze liggen slechts 5 minuten lopen uit elkaar.

Beide galleries kun je gratis bezoeken en in de expositieruimte is hedendaagse en moderne kunst te bezichtigen.

Verder kun je in het park de in het jaar 1730 aangelegde grote vijver “Round Pond” zien, de Italiaanse tuinen bewonderen en diverse boomsoorten en vele soorten dieren bekijken.

Openingstijden:
In de periode 1 maart t/m 31 oktober: 10.00 – 18.00 uur.
In de periode 1 november t/m 28 februari: 10.00 – 17.00 uur.
Gesloten: 24, 25 en 26 december.

Bereikbaarheid:
Kensington Palace is makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer.

Dichtstbijzijnde metro-stations:
District of Circle Line naar High Street Kensington (10 – 15 minuten lopen).
Central Line naar Queensway (10 – 15 minuten lopen).
Central Line naar Notting Hill Gate (20 – 25 minuten lopen).

Bus:
Route 70, 94, 148, 390 – Bayswater Road
Route 9, 10, 49, 52, 70, 452 – Kensington High Street

Adres:
Londen W2 2 UH

Bekijk ook

Tower Bridge in Londen

Tower Bridge

De Tower Bridge is door zijn Victoriaans-Gotische stijl een karakteristieke brug over de rivier de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *