Vliegvelden Londen

Vliegvelden zijn er in Londen genoeg. Londen heeft maar liefst 5 grote internationale luchthavens en nog 1 kleinere luchthaven die net buiten Londen ligt.

De luchthavens van Londen zijn Heathrow, Gatwick, Stansted, Luton en City Airport. De kleinere en wat onbekendere vliegveld Southend ligt ten oosten van Londen in Essex.

Er zijn dus mogelijkheden genoeg om met het vliegtuig vanuit Nederland naar een van de luchthavens in Londen te vliegen.

Doordat er meerdere verschillende vliegvelden zijn in Londen heb je te maken met verschillende reistijden. Zo duurt het nou eenmaal vanaf de ene luchthaven langer om in het centrum van Londen te komen dan bij de ander.

Op onderstaande afbeelding kun je een plattegrond zien van alle vliegvelden van Londen.

Vliegvelden Londen
Vliegvelden Londen kaart – Door Nilfanion – CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

De vliegvelden Londen Heathrow en Gatwick zijn de belangrijkste en grootste luchthavens van Londen en bieden verschillende keuzes als het om vliegtuigmaatschappijen gaat. Wil je met een goedkopere vliegtuigmaatschappij als Easyjet of Ryanair vliegen, dan vlieg je naar de luchthavens Luton of Stansted.

Vergeet ook zeker niet de mogelijkheden naar City Airport en Southend te bekijken. Hoewel dit de kleinere vliegvelden zijn blijven het goede alternatieven en is er niets mis mee, zo is City Airport erg geschikt voor zakelijke reizigers.

London Heathrow Airport

Luchthaven Londen Heathrow is het drukste vliegveld van Londen, Verenigd Koninkrijk en zelfs van Europa. Heathrow Airport ligt aan de westkant van de stad op ongeveer 22 kilometer van het centrum. Het vliegveld heeft 5 passagiersterminals en 2 parallel start- en landingsbanen.

London Heathrow Airport Terminal 5
London Heathrow Airport Terminal 5 – Foto door: Warren Rohner

Vanwege de ligging in de westelijke buitenwijken van Londen is het voor Heathrow Airport niet mogelijk om verder uit te breiden en hierdoor zit Heathrow constant tegen het maximale aan van wat het aan kan.

Door de drukte kunnen de wachttijden bij de douane soms ook erg lang zijn, wees dus vooral op tijd wanneer je weer vertrekt uit Londen.

Welke maatschappijen vliegen naar London Heathrow Airport?

Wanneer je vanuit Nederland direct (zonder overstappen) naar het vliegveld London heathrow Airport wilt vliegen heb je de keuze uit de volgende vliegtuigmaatschappijen:

 • KLM
 • British Airways

De vliegtuigmaatschappijen waaruit je de keuze hebt kunnen van tijd tot tijd verschillen, neem daarom ook gerust een kijkje op heathrowairport.com om te kijken welke maatschappijen allemaal heen en weer vliegen.

Van London Heathrow Airport naar het centrum van Londen

Je kunt vanaf London Heathrow Airport op meerdere manieren naar het centrum van Londen reizen. Zo kun je naar het centrum van Londen met de trein, metro of bus (openbaar vervoer), een taxi of met een gehuurde auto.

Alle vervoersmiddelen hebben natuurlijk voor- en nadelen die je voor jezelf moet afwegen om te beslissen wat voor jou het handigste is.

Van London Heathrow Airport met de trein naar Londen
De snelste manier om in het centrum van Londen te komen vanaf Heathrow Airport is met de trein. De dienst die rijdt heet de Heathrow Express en je kunt instappen op de stations van Terminal 1, 2, 3 en 5. Wanneer je land op Terminal 4 kun je met de metro naar Terminal 1,2 en 3 om vanaf daar in te stappen.

De Heathrow Express trein gaat elke 15 minuten vanaf het vliegveld en het Paddington Station. De reistijd bedraagt ongeveer 15 minuten vanaf Terminal 1,2 en 3 en 21 minuten vanaf Terminal 5.

Van London Heathrow Airport met de metro naar Londen
Met de metro kun je vanaf Heathrow Airport het goedkoopste naar het centrum Londen reizen. Met een Oyster Card ben je zelfs nog goedkoper uit dan wanneer je een los ticket koopt.

Je kunt met de metro via de Piccadily metrolijn. De Piccadily metrolijn heeft drie haltes bij het vliegtuig en deze haltes zijn, zoals je misschien wel kunt raden, bij Terminal 1-3, Terminal 4 en Terminal 5.

Het is mogelijk om elke 5 minuten een metro in te stappen om naar het centrum van Londen te gaan. De reistijd bedraagt ongeveer 50-60 minuten.

Van London Heathrow Airport met de bus naar Londen
Wanneer je met de bus naar Londen wilt reizen heb je meerdere mogelijkheden vanaf Heathrow Airport. Je kunt met de National Express bus, maar je kunt ook met een lokale bus naar het centrum van Londen.

De reistijd naar London Victoria bedraagt ongeveer 1 uur en 30 minuten, afhankelijk van de drukte op de weg kan dit korter of langer duren.

Van London Heathrow Airport met de taxi naar Londen
Wanneer je met de taxi of auto naar Londen wilt gaan heb je ook genoeg mogelijkheden bij Heathrow Airport.

De iconische zwarte taxi’s staan bij de taxistandplaatsen die buiten bij alle terminals te vinden zijn. Alle chauffeurs zijn volledig bevoegd en hebben de “Knowlegde of London” examen gehaald. Alle taxi’s bij Heathrow zijn tevens ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

De reistijd naar het centrum van Londen bedraagt ongeveer een uur.

London Gatwick Airport

Na Heathrow is luchthaven Londen Gatwick het drukste vliegveld van Londen. Het is zelfs de drukste luchthaven met één start- en landingsbaan van de wereld. Gatwick airport ligt ongeveer 47,5 kilometer ten zuiden van het centrum van Londen in West Sussex.

London Gatwick Airport
London Gatwick Airport – Foto door: Demetrio Neri

Doordat er maar één start- en landingsbaan is en het een erg druk vliegveld is kun je helaas wel regelmatig vertragingen verwachten. Verder heeft Gatwick twee verschillende terminals, namelijk Terminal South en Terminal North. Beide terminals zijn met elkaar verbonden door een spoorweg en autowegennet (M23).

Welke maatschappijen vliegen naar London Gatwick Airport?

London Gatwick Airport is een vliegveld die door veel budget vliegtuigmaatschappijen gebruikt wordt.

Wanneer je vanuit Nederland direct (zonder overstappen) naar het vliegveld van London Gatwick Airport wilt vliegen heb je de keuze uit de volgende vliegtuigmaatschappijen:

 • British Airways
 • Easyjet

Wil je weten welke vliegtuigmaatschappijen er nog meer vliegen naar London Gatwick Airport, dan kun je een kijkje nemen op de website gatwickairport.com.

Van London Gatwick Airport naar het centrum van Londen

Je kunt vanaf London Gatwick Airport op meerdere manieren naar het centrum van Londen reizen. Zo kun je naar het centrum van Londen met de trein, bus, een taxi of met een gehuurde auto.

Alle vervoersmiddelen hebben natuurlijk voor- en nadelen die je voor jezelf moet afwegen om te beslissen wat voor jou het handigste is.

Van London Gatwick Airport met de trein naar Londen
De snelste manier om van Gatwick Airport naar het centrum van Londen te gaan is met de trein. Er zijn meerdere treindiensten waar je gebruik van kunt maken. Zo heb je de Gatwick Express en Southern Trains die beide naar London Victoria gaan en iedere 15 minuten vertrekken. Met de Gatwick Express ben je ongeveer in 30 minuten in Londen en met Southern Trains in ongeveer 35 minuten.

Voor 14 september 2014 had je ook nog de First Capital Connect trein, maar deze is nu overgenomen door Southern Trains.

Van London Gatwick Airport met de bus naar Londen
De goedkoopste manier om van Gatwick Airport naar het centrum van Londen te gaan is met de bus. Er zijn twee bussen waar je uit kunt kiezen, namelijk de National Express bus en de EasyBus (van Easyjet).

National Express vertrekt vanaf beide terminals en gaat naar London Victoria. Er vertrekt elk uur een bus en de reistijd bedraag 1.5 tot 2 uur afhankelijk van de drukte op de weg.

EasyBus vertrekt vanaf beide terminals en gaat naar Earls Court in Londen. Er vertrekt tijdens de piekuren iedere 15 tot 20 minuten een bus en de reistijd bedraagt ongeveer 1 uur en 5 minuten.

Van London Gatwick Airport met de taxi naar Londen
Wanneer je met de taxi naar Londen wilt gaan is dit ook een mogelijkheid. Zo kun je onder andere met de taxipartner van Gatwick, Airport Cars Gatwick, in ongeveer een uur in Londen zijn.

London Stansted Airport

London Stansted Airport werd in 1943 geopend als militaire basis tijdens de tweede wereldoorlog. Sinds 1966 wordt het vliegveld gebruikt door commerciële vliegtuigen en is het qua drukte het derde vliegveld van Londen geworden.

London Stansted Airport
London Stanstad Airport vanuit de lucht – Foto door: Matthew Reeve

Standsted Airport ligt in Essex ten noordoosten van het centrum van Londen. Dit is ongeveer 60 kilometer van het centrum vandaan. Het vliegveld heeft 1 start- en landingsbaan en 1 hoofd terminal voor passagiers.

Welke maatschappijen vliegen naar London Stansted Airport?

London Stansted Airport is net als Gatwick een vliegveld die door veel budget vliegtuigmaatschappijen gebruikt wordt.

Wanneer je vanuit Nederland direct (zonder overstappen) naar London Stansted Airport wilt vliegen heb je de keuze uit de volgende vliegtuigmaatschappijen:

 • Easyjet
 • Ryanair

Wil je weten welke vliegtuigmaatschappijen er nog meer vliegen naar London Stansted Airport, dan kun je een kijkje nemen op de website stanstedairport.com.

Van London Stansted Airport naar het centrum van Londen

Je kunt vanaf Londen Stansted op meerdere manieren naar het centrum van Londen reizen. Zo kun je naar het centrum van Londen met de trein, bus, een taxi of met een gehuurde auto .

Alle vervoersmiddelen hebben natuurlijk voor- en nadelen die je voor jezelf moet afwegen om te beslissen wat voor jou het handigste is.

Van London Stansted Airport met de trein naar Londen
Met de trein kun je vanaf Stansted Airport het snelst reizen naar het centrum van Londen. Je kunt vanaf de Stansted Airport rail station met de Stansted Express naar Londen reizen. Het treinstation is direct onder het Terminal gebouw en de treinen rijden naar Tottenham Hale en London Liverpool Street, waar je eventueel verder kan met de metro.

De Stansted Express trein gaat iedere 15 minuten en je bent in ongeveer 47 minuten bij London Liverpool Street en in 36 minuten bij Tottenham Hale.

Van London Stansted Airport met de bus naar Londen
Met de bus kun je vanaf Stansted het goedkoopst naar het centrum van Londen reizen. Tegenover de ingang van de hoofd terminal kun je het busstation van Stansted airport vinden.

Er zijn drie busdiensten waar je uit kunt kiezen, namelijk National Express, Terravision en EasyBus. Deze bussen gaan naar London Victoria, Stratford, London Liverpool Street, Baker Street en Old street.

National Express heeft bussen die naar London Victoria gaan of naar Stratford en London Liverpool Street. Iedere 15 minuten gaat er een bus naar London Victoria en de reistijd bedraagt ongeveer 85-100 minuten. Iedere 20 minuten gaat er een bus naar Stratford en London Liverpool Street, hiervoor bedraagt de reistijd 45-60 minuten.

Terravision heeft bussen die naar London Victoria, London Liverpool Street of Stratford gaan. De bus naar London Victoria gaat iedere 20 minuten en de reistijd bedraagt ongeveer 1 uur en 15 minuten. De bus naar London Liverpool Street of Stratford gaan iedere 30 minuten. De reistijd naar London Liverpool street bedraagt 55 minuten en de reistijd naar Stratford bedraagt 40 minuten.

EasyBus heeft bussen die iedere 20 minuten rijden naar Baker street of Old Street. De reistijd naar Baker street bedraagt 1 uur en 15 minuten en de reistijd naar Old street bedraagt 1 uur.

Van London Stansted Airport met de taxi naar Londen
In de internationale aankomsthal is een reservering bureau om een taxi te regelen vanaf Londen Stansted. Deze reserveringsbureau is 24 uur per dag, 7 dagen in de week open. Wil je vooraf een taxi regelen? Je kunt dit doen via www.24x7stansted.com.

De rit met de taxi naar het centrum van London duurt ongeveer 1 uur. Rolstoeltoegankelijke taxi’s zijn beschikbaar op aanvraag.

London City Airport

London City Airport ligt, zoals je waarschijnlijk al door de naam vermoed, het dichtste bij het centrum van Londen. De luchthaven ligt ongeveer 15 km ten oosten van het centrum en is het kleinste vliegveld van Londen.

London City Airport
London City Airport vanuit de lucht – Foto door: St Stev

Doordat het vliegveld zo dichtbij het centrum is zijn grote vliegtuigen, zoals bijvoorbeeld de Boeing 747 of Airbus A380, verboden om gebruik te maken van dit vliegveld.

Het vliegveld heeft 1 start- en landingsbaan en 1 terminal. London City Airport is met name bij zakenreizigers populair vanwege de nabijheid van de Londense Docklands en het financiële district. Aangezien het om een klein vliegveld gaat ben je meestal ook vrij snel door de douane heen.

Welke maatschappijen vliegen naar London City Airport?

Wanneer je vanuit Nederland direct (zonder overstappen) naar London City Airport wilt vliegen heb je de keuze uit de volgende vliegtuigmaatschappijen:

 • Cityjet
 • British Airways
 • KLM
 • Flybe
 • Air France

Wil je weten welke vliegtuigmaatschappijen er nog meer vliegen naar London City Airport, dan kun je een kijkje nemen op de website londencityairport.com.

Van London City Airport naar het centrum van Londen

Sinds de Docklands Light Railway in 2006 geopend werd had London City Airport vrij slechte verbindingen naar het centrum van Londen. Het wegennet is nog steeds vrij slecht, maar gelukkig bestaat nu dus een spoorweg.

Je kunt vanaf London City Airport op meerdere manieren naar het centrum van Londen reizen. Zo kun je naar het centrum van Londen via de Docklands Light Railway (trein), de bus of een taxi.

Alle vervoersmiddelen hebben natuurlijk voor- en nadelen die je voor jezelf moet afwegen om te beslissen wat voor jou het handigste is.

Docklands Light Railway
Docklands Light Railway is een bovengrondse systeem dat aansluit aan het Londense metronetwerk. De DLR trein vertrekt iedere 8 tot 15 minuten vanaf City Airport en de reistijd bedraagt ongeveer 7 minuten naar Canning Town of Woolwich Arsenal en 17 minuten naar Stratford International.

Van London City Airport met de bus naar Londen
Je kunt vanaf City Airport met bus nummer 473 naar busstation Stratford reizen. De reistijd bedraagt ongeveer 20 minuten.

Met bus nummer 474 kun je naar Canning Town reizen. Vanaf hier kun je de metro pakken naar Stratford. De reistijd bedraag 7 minuten naar Canning Town en vanaf Canning Town nogmaals 7 minuten naar Stratford. Op de website tfl.gov.uk kun je je reis vooraf plannen.

Tip: Met een Oyster card ben je vaak goedkoper uit tijdens je trip in Londen. De locatie van het vliegveld is in Zone 3.

Van London City Airport met de taxi naar Londen
Buiten het Terminal gebouw van luchthaven Londen City staan bij de taxistandplaatsen de London Black taxi’s. Alle chauffeurs in deze taxi’s zijn volledig bevoegd en hebben de “Knowlegde of Londen” examen succesvol afgerond.

London Luton Airport

London Luton Airport is de op drie na drukste luchthaven in Londen na de vliegvelden Londen Heathrow, Gatwick en Stansted. Luton Airport ligt ongeveer 56 km ten noorden van het centrum van Londen. Het vliegveld heeft 1 start- en landingsbaan en 1 Terminal.

London Luton Airport Terminal
London Luton Airport Terminal gebouw – Foto door: SteffCC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

luchthaven Luton Airport werd in de jaren 60 en begin jaren 70 gebruikt voor chartervluchten. Hedendaags vliegen er ook meerdere commerciële vliegtuigmaatschappijen naar Luton Airport.

Naast dat je vanaf Luton Airport naar Londen kunt is het ook een mooie luchthaven om richting Oxford of Cambridge te gaan.

Welke maatschappijen vliegen naar London Luton Airport?

Wanneer je vanuit Nederland direct (zonder overstappen) naar London Luton Airport wilt vliegen heb je alleen de keuze om met Easyjet te vliegen.

Wil je weten welke vliegtuigmaatschappijen er nog meer vliegen naar London Stansted Airport (bijvoorbeeld vanuit onze buurlanden), dan kun je een kijkje nemen op de website londen-luton.co.uk.

Van London Luton Airport naar het centrum van Londen

De luchthaven Londen Luton heeft uitstekende verbindingen met de belangrijkste steden in het hele land en uiteraard ook het centrum van Londen.

Je kunt vanaf Luton Airport op meerdere manieren naar het centrum van Londen reizen. Zo heb je de keuze om met de trein, bus, taxi of een gehuurde auto naar het centrum af te reizen.

Van London Luton Airport met de trein naar Londen
Er is niet direct een treinstation naast het vliegveld, maar met een shuttle busdienst wordt je van en naar het Luton Airport Parkway Station gebracht. Deze rit duurt ongeveer 10 minuten vanaf het Terminal gebouw van de luchthaven. De shuttlebus rijdt elke 10 minuten tussen 05:00 en middernacht.

Eenmaal op het treinstation aangekomen kun je met de trein naar St Pancras International. Tijdens piekuren rijdt er iedere 10 minuten een trein. De reistijd is verschillend, maar bedraagt ongeveer tussen de 25 en 40 minuten. Reizen met de trein is de snelste methode om in het centrum te komen.

Van London Luton Airport met de bus naar Londen
Met de bus kun je vanaf Luton Airport het goedkoopst naar het centrum van Londen reizen. De instappunten voor de bussen zijn tegenover het Terminal gebouw.

Er zijn meerdere busdiensten waar je gebruik van kunt maken om naar Londen te gaan. Je kunt reizen met National Express, Greenline en Easybus.

De reistijd is afhankelijk van het tijdstip en de dag. Zo kan een hele snelle rit naar bijvoorbeeld London Victoria 1 uur en 5 minuten duren, maar een trage rit 1 uur en 45 minuten.

National Express maakt gebruik van bay 4, 5, 6 en 10 en gaat naar verschillende bestemmingen in Engeland. National Express A1 gaat 60 keer per dag van Luton Airport naar Londen.

Greenline 757 heeft bussen die rijden tussen London Luton Airport en London Victoria. GreenLine 757 maakt gebruik van bay 7.

EasyBus heeft bussen die rijden tussen London Luton Airport en Baker Street. EasyBus maakt gebruik van bay 9.

Van London Luton Airport met de taxi naar Londen
Buiten het Terminal gebouw van London Luton Airport staan taxistandplaatsen met Hackney wagens met een officiële vergunning.

Wanneer je in een van de hackney wagens stapt brengen ze je graag naar Londen.

London Southend Airport

Luchthaven Londen Southend ligt ten oosten van Londen op ongeveer 68 kilometer afstand van het centrum. Southend Airport ligt hiermee het verst van de zes vliegvelden van Londen vandaan. London Southend Airport heeft 1 start- en landingsbaan en 1 Terminal.

London Southend Airport
London Southend Airport Terminal gebouw – Foto door: Chris j woodCC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

In de jaren 60 was deze luchthaven nog de op twee na drukste in het Verenigd Koninkrijk. Tot eind jaren 70 was het ook nog de op twee na drukste luchthaven van Londen tot het stokje overgenomen werd Stansted Airport.

In 2008 is het vliegveld gekocht door de Stobart Group en is er een nieuw verkeerstoren en terminal gebouwd, een langere start- en landingsbaan en is er een treinverbinding gekomen naar Liverpool Street Station in het centrum van Londen.

Sinds 2012 opende EasyJet een basis in Southend om hier weer heen te vliegen. Daarna zijn er ook nog meerdere andere vliegtuigmaatschappijen gekomen waardoor Southend weer populairder aan het worden is.

Welke maatschappijen vliegen naar London Southend Airport?

Wanneer je vanuit Nederland direct (zonder overstappen) naar London Southend Airport wilt vliegen heb je de keuze uit de volgende vliegtuigmaatschappijen:

 • EasyJet
 • Flybe

Wil je weten welke vliegtuigmaatschappijen er nog meer vliegen naar London Stansted Airport (bijvoorbeeld vanuit onze buurlanden), dan kun je een kijkje nemen op de website southendairport.com.

Van London Southend Airport naar het centrum van Londen

Southend Airport heeft uitstekende verbindingen met de belangrijkste steden in het hele land en uiteraard ook het centrum van Londen.

Je kunt vanaf Southend Airport op meerdere manieren naar het centrum van Londen reizen. Zo heb je de keuze om met de trein, taxi of een gehuurde auto naar het centrum van Londen te gaan.

De bus gaat helaas op dit moment nog niet richting het centrum van Londen.

Van London Southend Airport met de trein naar Londen
Het treinstation ligt op korte loopafstand direct tegenover de passagiers terminal. Het station opent 15 minuten voor de eerste trein aankomt en gaat direct dicht nadat de laatste trein is vertrokken. Het station is dus niet open in de nacht.

Tijdens piekuren gaan er 8 treinen per uur naar het centrum van Londen. De reistijd bedraagt ongeveer 53 minuten naar London Liverpool Street Station en 44 minuten naar Stratford Station.

Kortingen zijn beschikbaar wanneer je bijvoorbeeld een oyster card hebt.

Van London Southend Airport met de taxi naar Londen
Andrews Airport Cars is de officiële taxi partner van Southend Airport. De taxi’s zijn 24 uur per dag beschikbaar en de chauffeurs hebben allemaal een geldig licentie en dragen een uniform.

Wanneer je een taxi op Southend Airport wilt reserveren kun je dit doen per telefoon of via de website southendairporttaxis.com.

Vliegtickets naar een van de vliegvelden van Londen

Ben je erachter naar welk vliegveld in Londen je wilt vliegen? Op de website World Ticket Center kun je ticketprijzen van de vliegtuigmaatschappijen vergelijken naar de verschillende luchthavens.

Op deze manier kun je eenvoudig de goedkoopste vliegtickets naar Londen vinden.

Bekijk ook

Klimaat en weer Engeland

Engeland is een eiland waar de zee veel invloed heeft op het weer. Je weet …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *