Big Ben

Big BenDe naam Big Ben wordt vaak voor de toren gebruikt, maar de Big Ben is eigenlijk de naam van de grote klok in de toren.

De toren zelf heet eigenlijk de Elizabeth Tower en staat naast het Palace of Westminster.

De Big Ben is zowel de luidklok als de slagkok en het is de zwaarste klok ter wereld.

De toren is ondertussen uitgegroeid tot een van de meest prominente symbolen van Londen en Engeland.

Kun je de Big Ben bezoeken?

Ondanks het feit dat de Big Ben een van de beroemdste toeristische bezienswaardigheden is, kun je als buitenlandse toerist helaas geen rondleiding in de toren krijgen.

Mensen die woonachtig zijn in het Verenigd Koninkrijk zijn wel in staat om een rondleiding te krijgen. Zij moeten dit ruim van te voren regelen via hun lokale lid van het parlement.

Om de klok in zijn werking te zien kunnen wij je wel onderstaande video voorschotelen. Je hoort eerst een wekkering van vier kleinere klokken en daarna zie je hoe de Big Ben geslagen wordt.

Adres Big Ben
Parliament Square, Westminster, London, SW1P 3AD

Geschiedenis Big Ben

De Big Ben werd in de Elizabeth Tower geïnstalleerd in 1858, weegt maar liefst 13,5 ton en is ontwerpen door Augustus Pugin.

De Big Ben is vernoemd naar de politicus Benjamin Hall die betrokken was bij de bouw van de klokkentoren en tevens een man was van aanzienlijke grootte.

Op 31 mei 1859 begon het uurwerk te tikken en het hoefde pas na 97 jaar (1956)voor het eerst stilgezet te worden voor onderhoud. De slagklokken klonken voor het eerst op 11 juli 1859.

De Big Ben slaat zelf alleen de volle uren. De kwartieren worden geluid door een wekkering van vier kleinere klokken die om de Big Ben heen hangen.

Big Ben bijna verwoest

In 1976 vond een ramp plaats die ervoor zorgde dat de gehele klok bijna verwoest werd. Op 5 augustus begon de klok als gevolg van metaalmoeheid uit elkaar te vallen.

Doordat de klok uit elkaar viel, begonnen bepaalde delen van het mechaniek sneller te draaien waardoor de klok zichzelf kapot draaide.

De klok kon gelukkig nog net op tijd gered worden, de restauratie duurde 26 dagen lang verspreidt over 9 maanden. De klok werd gereactiveerd op 9 mei 1977.

De Big Ben als Luidklok

De Big Ben doet alleen dienst als luidklok in bijzondere situaties, zoals de uitvaart van een koning of koningin, de Big Ben slaat dan het aantal levensjaren van de overledene.

De laatste keer dat dit gebeurde voor een koning of koning was in 1952, de Big Ben liet toen 56 slagen horen voor koning George VI.

De laatste keer dat de Big Ben klonk om een andere reden was ter inleiding van de Olympische Spelen op 27 juli 2012 in Londen. De Big Ben sloeg 40 slagen, waarna de kerkklokken invielen om ook nog eens 10 minuten te luiden.

Elizabeth Tower

De klokkentoren, heette officieel de st. Stephen’s tower, maar sinds 2012 is besloten om de toren de naam Elizabeth Tower te geven, naar aanleiding van het diamanten regeringsjubileum van koningin Elizabeth II.

De toren is ongeveer 96 meter hoog en staat een beetje scheef door de vele werkzaamheden onder de grond in Londen. Als gevolg van thermische effecten schommelt de toren jaarlijks een paar millimeter oost en west.

De toren heeft geen lift, dus de mensen moeten maar liefst 340 treden beklimmen om in de klokkentoren te komen die op 61 meter hoogte is.

Bekijk ook

Tower Bridge in Londen

Tower Bridge

De Tower Bridge is door zijn Victoriaans-Gotische stijl een karakteristieke brug over de rivier de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *