Palace of Westminster

Palace of WestminsterPalace of Westminster, ook vaak Houses of Parliament genoemd, is te vinden aan de oever van de Theems in de wijk Westminster.

Palace of Westminster bestaat uit:

  1. De Big Ben (Elizabeth Tower);
  2. Westminster Hall;
  3. Hoger- en Lagerhuis;
  4. Victoria Tower.

Sinds 1987 staat dit gebouw samen met de Westminster Abbey en de Saint Magaret’s Church op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Kun je Palace of Westminster bezoeken

Je kunt als bezoeker slechts een beperkt aantal delen bezoeken van de Palace of Westminster.

Een van de delen die je kunt bezoeken is de Westminster Hall. De Westminster Hall is het oudste nog bestaande deel van het middeleeuwse Koninklijke Paleis (1097). Dit is een van de grootste en indrukwekkende zalen van Europa.

Verder zijn er elke zaterdag en tijdens het zomerreces rondleidingen door de belangrijkste plaatsen waar het Parlement vergadert. Ook kan de aan de overkant gelegen Jewel Tower worden bezocht.

De Jewel Tower is samen met de Westminster Hall één van de twee overgebleven delen van het middeleeuwse Koninklijke Paleis. Het is een drie verdiepingen tellend gebouw. Op de eerste verdieping is een tentoonstelling ingericht “Parlement Past and Present” en op de tweede verdieping is een tentoonstelling over de geschiedenis van het gebouw.

Geschiedenis Palace of Westminster

De oudste delen van dit gebouw dateren uit 1097 en was het koninklijk paleis van tot het in 1512 door brand werd verwoest. Daarna bevond het parlement en de Royal Courts of Justice zich in het gebouw.

In 1834 werd het gebouw door brand verwoest. De enige gebouwen die overeind bleven waren de Westminster Hall, St. Stephen’s klooster en de Jewel Tower.

De wederopbouw van het gebouw is door de klassieke architect Charles Barry in gotische stijl ontworpen. Charles Barry werd geholpen door de gotische architect Augustin Pugin Met uitzondering van de vrijstaande Jewel Tower heeft hij het hele gebouw vervangen.

Het gebouw heeft 2 binnenplaatsen met daaromheen ruim 1100 kamers, 100 trappen en 3 kilometer aan gangen. In 1840 werd gestart met de bouw welke 30 jaar heeft geduurd.

Verwoesting door de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog zorgden ervoor dat na de oorlog het Lagerhuis weer werd herbouwd.

De drie Torens

De Palace of Westminster bevat 3 torens. De hoogste toren van deze drie is de Victoria Tower met 98,5 meter. De Victoria Tower wordt ook wel “Kings Tower” genoemd en is gelegen aan de zuid-westkant van het Palace of Westminster.

Aan de noordkant van het Paleis staat de beroemdste toren, de Elizabeth Toren (Big Ben). Deze is 96 meter hoog en veel slanker dan de Victoria Tower.

In het midden van het gebouw boven de centrale gang staat de achthoekige toren, de Central Tower. Deze is 91 meter hoog.

Victoria Tower

De Victoria Tower werd speciaal gebouwd als brandvrije opslagplaats voor boeken en documenten en wordt gebruikt voor de parlementaire archieven. Er zijn perkamentrollen van het Europees Parlement te vinden die teruggaan tot 1497.

De toren telt 12 verdiepingen. In 1855 werd een smeedijzeren vlaggenmast op de toren geplaatst waarmee de Victoria Tower de hoogste vierkante toren van de wereld werd.

In 1950 werd een lift geïnstalleerd. Daarvoor moest men via een gietijzeren 553 treden tellende wenteltrap naar boven.

Bekijk ook

Big Ben

Big Ben

De naam Big Ben wordt vaak voor de toren gebruikt, maar de Big Ben is …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *