30 St. Mary Axe

30 St. Mary Axe
Foto door: .Martin.

30 St. Mary Axe ook wel The Gherkin (de Augurk) genoemd, is een gebouw van de toekomst. Het gebouw is ontworpen door Norman Foster. In 2004 heeft hij met dit ecologische gebouw de Riba Stirling Prize gewonnen, de belangrijkste Britse architectuurprijs.

Het gebouw is officieel geopend in mei 2004. Het 180 meter hoge gebouw staat op het voormalige terrein van de “Baltic Exchange”. De “Augurk” is het tweede hoogste gebouw van de stad Londen.

Constructie en ecologie

Het stalen geraamte is bekleed met dubbel glas. Het enige gebogen stuk glas, de lens, zit in de top. Door de vormgeving van het gebouw is er een optimale energiebesparing, de “Augurk” gebruikt de helft aan energie van wat een normaal gebouw van hetzelfde formaat gebruikt.

De ronde vorm laat de wind langs glijden en houdt energie vast. Schachten in elke verdieping laten daglicht en frisse lucht binnen. Een totaal van zes van deze cilinders vormen een natuurlijk ventilatiesysteem en zorgen voor optimaal daglicht. De architect noemt dit de longen van het gebouw.

Wat is toegankelijk voor het publiek

Het gebouw zelf is niet toegankelijk voor publiek. Alleen het plein met zijn “Arcadian Garden”, welke is ontworpen door Ian Hamilton Finley, zijn geopend voor het publiek.

Werkomgeving

Het 30 St. Mary Axe zorgt voor een hele nieuwe werkomgeving in het hart van de stad. Het is niet alleen een kantoorgebouw maar ook een plek voor de werknemers om je te vermaken en te ontspannen. In de top van het gebouw is een topklasse restaurant en een loungebar, waar je een 360 graden uitzicht hebt over Londen en omgeving.

1 reactie

  1. Heel erg bedankt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *