Royal Albert Hall

Royal Albert Hall in LondenDe Royal Albert Hall is een karakteristiek, monumentaal, wereldberoemd en zeer geliefd gebouw in South Kensington, Londen.

De Royal Albert Hall is het meest bekend om de jaarlijks terugkerende reeks zomerconcerten “The Proms”.

Deze concerten vinden al vanaf 1941 ieder jaar plaats in dit gebouw en zijn wereldwijd bekend. In de maand september wordt The Proms afgesloten met “Last Night of the Proms”.

Elk jaar vinden er meer dan 350 evenementen plaats in de Royal Albert Hall. De Hall wordt niet alleen gebruikt voor klassieke concerten, rock, popmuziek, ballet en opera, maar ook voor andere evenementen zoals openbare bijeenkomsten, prijsuitreikingen, sport evenementen en tentoonstellingen.

Op 24 mei 2015 zal Guus Meeuwis als eerste Nederlandstalige zanger een Live-concert geven in de Royal Albert Hall in Londen. De kaarten voor deze gebeurtenis waren al vroegtijdig uitverkocht.

Sinds 2004 kunnen toeristen overdag de Royal Albert Hall bezoeken. Professionele gidsen leiden de toeristen door het gebouw en vertellen over de geschiedenis van het gebouw. Bij deze rondleiding krijgen de bezoekers ook de Queens Box en andere persoonlijke vertrekken van de Britse Koninklijke familie te zien.

Geschiedenis Royal Albert Hall

Na de Wereldtentoonstelling van 1851 wilde de echtgenoot van Koningin Victoria, prins Albert, een blijvende herinnering aan dit evenement creëren.

Om zijn idee te verwezenlijken wilde hij diverse gebouwen in de buurt van Hyde Park laten bouwen waar de kunst en cultuur gepromoot kon worden. Op deze manier wilde prins Albert de mogelijkheid scheppen dat mensen kennis konden maken met diverse kunstvormen en cultuur.

De Royal Albert Hall is een onderdeel van de South Kensington Estate, waarvan ook het Victoria and Albert Museum, het Royal College of Music, Royal College of Art, Imperial College of Science, Technology & Medicine en de Royal Geographical Society deel uit maken.

Het gebouw is ontworpen door Francis Fowke en Henry Young Darracott Scott. Zowel het gebouw als de zaal heeft een ronde vorm, geïnspireerd door de amfitheaters uit de klassieke oudheid.

De oogverblindende zaal heeft 5222 zitplaatsen en ieder zitplaats heeft een goed zicht op het podium.

Het gebouw heeft een ronde glazen koepel en de buitengevel is versierd met mozaïeken friezen die de triomf van kunst en cultuur uitbeelden. Tegenover de Royal Albert Hall staat het meer dan 50 meter hoge monument “Royal Albert Memorial”.

De voltooiing en opening van de Royal Albert Hall heeft prins Albert zelf niet mee kunnen maken, hij overleed in 1861. De opening vond op 29 maart 1871 plaats en werd verricht door Koningin Victoria. Als eerbetoon aan haar overleden echtgenoot kreeg het gebouw de naam “Royal Albert Hall of Arts and Sciences”.

Tijdens het openingsconcert bleek dat de akoestiek van de zaal ongeschikt was voor klassieke muziek. Om de nagalm te bestrijden zijn er ellipsvormige reflectoren geplaatst. De zaal heeft overigens ook een groot concertorgel. Dit orgel is onder andere te horen op een album van Frank Zappa.

De Hall trekt jaarlijks ruim één miljoen bezoekers, beschikt over 3 restaurants en 13 bars.

De Royal Albert Hall is een gebouw waar de Britten trots op zijn en staat op de lijst van historische monumenten in het Verenigd Koninkrijk, de “Statutory List of Buildings of Special Architectural or Historic Interest” .

Toeristische rondleiding

Sinds 2004 kun je rondleidingen krijgen in de Royal Albert Hall. Er zijn dagelijks verschillende rondleidingen, zoals The secret history tour en the Royal Albert Hall Grand Tour. De gidsen vertellen in het Engels over geschiedenis en anekdotes van het gebouw.

Op de website van de Royal Albert Hall wordt aangegeven dat de rondleidingen voor kinderen onder de 7 jaar minder geschikt zijn, maar ze zijn natuurlijk van harte welkom.

De rondleidingen beginnen vanaf 10.30 uur en de laatste rondleiding is om 15.30 uur (november – maart) of 16.30 uur (april – oktober).

Door het jaar heen zijn er op bepaalde dagen andere rondleidingen, zoals “Behind de Scene tour” en “Inside out tour”.

The secret history tour

Bij deze rondleiding wordt de geschiedenis van de Royal Albert Hall vertelt, hoor je backstage verhalen, roddels en andere verhalen van Londens meest iconische zaal.

Royal Albert Hall Grand Tour

Tijdens de Royal Albert Hall Grand Tour ervaar je de spanning van de voorbereiding van een evenement. Goed geïnformeerde gidsen nemen je mee op reis door het gebouw en brengen de fascinerende geschiedenis tot leven en vertellen wat geheimen.

Tijdens deze 1 uur durende tour kom je in alle delen van het gebouw, zoals het prachtige auditorium, de Gallery en de privé suites van de Koningin.

Handige informatie

Adres:
Kensington Gore, Londen SW7 2AP

Openingstijden:
November – maart: alle dagen van 10.00 – 16.00 uur.
April – oktober: alle dagen 10.00 – 16.30 uur.

De dichtstbijzijnde metrostations zijn:
High Street Kensington
South Kensington
Knightsbridge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *