Victoria and Albert Museum

Victoria and Albert Museum
Foto door: Tony Hisgett

Het Victoria and Albert Museum, afgekort V&A, is het grootste museum op het gebied van decoratieve kunst en design van de wereld.

Het museum is vernoemd naar Koningin Victoria en Prins Albert en is opgericht in 1852.

In alle jaren dat het museum al bestaat is er een collectie van maar liefst 4,5 miljoen objecten verzameld, neemt het museum 12,5 hectare in beslag en heeft het 145 galeries.

Het aanbod van het museum is met deze miljoenen objecten erg divers. Zo kun je de prachtige Manchester Tiara bekijken, die in 1903 gemaakt is voor Consuelo, de hertogin-weduwe van Manchester.

Iets heel anders is de Tijger van Tipu. De Tijger van Tipu is een houtenmodel met mechanische werking uit de achttiende eeuw die laat zien hoe een tijger een Europeaan aanvalt. Je hoort zelfs grommende en schreeuwende geluiden.

Het Museum heeft zelfs brillen van Elton John in haar bezit.

20 redenen om het V&A Museum te bezoeken

In de video hieronder kun je 20 redenen bekijken waarom het zeker de moeite waard is om het Victoria and Albert Museum te bezoeken. Je krijgt ook direct een beter beeld van hoe divers het museum wel niet is en dat er voor iedereen wel iets leuks te bekijken valt.

Thema’s van de collectie

De collectie van het Victoria and Albert Museum bestaat uit voorwerpen van alle culturen en tijdperken. De collectie is daarom onderverdeeld in diverse thema’s. Zo kun je collecties vinden van:

 • Architectuur
 • Azië
 • Boeken
 • Drukwerk
 • Fashion
 • Fotografie
 • Sculpturen (beeldhouwwerk)
 • Textiel
 • Glas
 • Hedendaagse design en mode
 • Juwelen
 • Keramiek
 • Metaalwerk
 • Meubilair
 • Schilderijen
 • Tekeningen
 • Theater

Korte Geschiedenis van het Victoria and Albert Museum

Het museum is opgericht in 1852, na het succes van de “Great Exhibition” van het voorgaande jaar. De bedoeling van het museum was om kunst voor iedereen beschikbaar te maken. De werkende mens kon hiervan leren en Britse designers en fabrikanten konden hier inspiratie vandaan halen.

De winst van de Great Exhibition werd gebruikt om het “Museum of Manufactures” op te richten, zoals het museum in eerste instantie bekend was, en er werd het een en ander gekocht om de basis van de collectie van het museum te vormen.

In 1857 verplaatste het museum naar de locatie waar het nog steeds staat en werd het museum hernoemd naar het “South Kensington Museum”. De collectie breidde zich daarna snel uit omdat het museum op zoek was naar de beste voorbeelden van metaalbewerking, meubels, textiel en alle andere vormen van decoratieve kunst uit alle tijdperken.

Het museum verwierf ook beeldende kunst als schilderijen, tekeningen, drukwerk en beeldhouwwerk om meer te laten zien van de volledige geschiedenis van kunst en design. Het museum zelf werd ook steeds groter en er werden steeds meer gebouwen gebouwd indien dit nodig was.

In 1899 legde Koningin Victoria de eerste steen van een nieuw gebouw dat ontworpen was om het museum een indrukwekkende gevel en hoofdingang te geven. Ter gelegenheid hiervan werd het museum hernoemd naar het “Victoria and Albert Museum” omdat Prins albert ook altijd enthousiast steun gaf om het museum te grondvesten.

In de 20e eeuw werd de historische collectie steeds verder uitgebreid en handhaafde het ook hedendaagse objecten, te beginnen met een collectie van Art Nouveau meubels in 1900.

De collecties keramiek, glas, jurken, zilver, metaalwerk, juwelen, meubels, sculpturen, schilderijen, drukwerk en foto’s van het museum laten van alles zien over de culturen van Europa, Noord-Amerika, Azie en Noord-Afrika. De collecties dateren uit de oudheid tot het heden.

Bezoekersinformatie Victoria and Albert Museum

Het Victoria and Albert Museum is een museum met veel verschillende collecties uit de oudheid tot het heden. Er is dus wel voor iedereen iets te zien wat zeker de moeite waard zal zijn.

Wanneer je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van decoratieve kunst en design van verschillende culturen is dit zeker een museum die je niet mag overslaan.

Er zijn dagelijks in verschillende galeries meerdere gratis rondleidingen van een uur en het is in de meeste galeries gewoon toegestaan om foto’s te nemen en te filmen. Het is overigens natuurlijk niet toegestaan om de foto’s en/of video’s die je in het museum maakt commercieel te gebruiken.

Wanneer je met je kinderen het museum bezoekt kun je een “familiespoor” volgen. Je kunt een gratis “Family Art Fun Trail” ophalen bij het “Learning Centre” en vervolgens het museum ontdekken door middel van puzzels, tekenen en observatiespelletjes. Vergeet niet een potlood mee te nemen wanneer je een Family Art Fun Trail ophaalt.

Openingstijden
Het museum is zaterdag t/m donderdag geopend van 10:00 tot 17:45 uur.
Op vrijdag is het museum van 10:00 tot 22:00 uur geopend.

Bibliotheken en studieruimtes hebben vaak andere openingstijden en kun je vaak alleen bezoeken op afspraak.

Het museum is gesloten op 24, 25 en 26 december.

De tunnelingang naar het Victoria and Albert Museum is van zaterdag tot en met donderdag geopend van 10.00 tot 17.40 uur en op vrijdag van 10.00 tot 20.00 uur. De tunnelingang kan weleens eerder dicht zijn op het advies van London Underground.

Entreeprijzen
Je hoeft net als bij de meeste musea van Engeland geen entreegeld te betalen om het Victoria and Albert Museum te bezoeken.

Sommige tentoonstelling en evenementen van het museum vereisen soms wel een vergoeding.

Adres
Het adres om het Victoria en Albert Museum te bezoeken is: Cromwell Road, Londen SW7 2RL.

Metrostation in de buurt
Het Metrostation South Kensington is 5 minuten lopen van het museum vandaan. Een ondergrondse voetgangerstunnel verbindt het Victoria and Albert Museum naar South Kensington Station.

Mobiliteitsbeperking
Het Victoria and Albert Museum is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De ingang op Cromwell Road is de enige ingang waar je via een helling naar de ingang kunt. Een rolstoeltoegankelijke deur zit tussen de draaideuren in.

Blindengeleidehonden en hulphonden
Blindengeleidehonden en hulphonden zijn welkom in het Victoria and Albert Museum.

Bekijk ook

Cutty Sark

Cutty Sark

’s Werelds enige overgebleven theeklipper Cutty Sark is een Brits schip dat gebouwd werd in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *