Cutty Sark

Cutty Sark’s Werelds enige overgebleven theeklipper Cutty Sark is een Brits schip dat gebouwd werd in 1869 in Dumbarton in Schotland.

Oorspronkelijk werd het zeilschip gebruikt om thee te vervoeren.

Bij de races met andere theeklippers verwierf de Cutty Sark grote roem. Het schip legde op één keer na altijd het snelste zijn reis af. Zijn grootste concurrent bij deze theeraces was de Thermopylae, die als enige er in slaagde om één keer sneller te zijn dan de Cutty Sark.

Momenteel ligt de Cutty Sark in zijn volle glorie in een droogdok bij het Nationaal Zeevaartmuseum in Greenwich waar een ieder deze driemaster kan bewonderen.

Geschiedenis van de Cutty Sark

De Cutty Sark werd in 1869 gebouwd op de rivier de Clyde, door de firma Scott & Linton, voor Jock Willis Shipping Line. Het is één van de laatst gebouwde theeklippers.

De scheepswerf ging echter failliet en de Cutty Sark is door een andere scheepswerf verder afgebouwd.

De Cutty Sark is met de beste materialen gebouwd en om die reden zo goed bewaard gebleven dat het een van de weinig overgebleven theeklipper is die we nog kunnen bekijken.

Zoals gewoon was voor die tijd bestaat het schip uit een smeedijzeren frame met daar overheen houten planken en een messing onderkant.

Het zeilschip en de 28 koppige bemanning was aangewezen op voortstuwing door windkracht, zijn maximale snelheid was 17,5 knopen. Verder is het schip 85,4 meter lang en 11 meter breed, heeft een diepgang van 6,4 meter en weegt ongeveer 963 ton.

De driemaster is vernoemd naar de heks Nannie Dee uit het gedicht Tam O ‘Shanter van Robert Burns (1781). De bijnaam van deze heks was Cutty-sark.

Op 22 november 1869 is de Cutty Sark te water gelaten. Ze maakte in het totaal acht theereizen. Op deze reizen nam ze zo’n 600.000 kg. thee mee vanuit Shanghai en Hankou.

In 1873 kwam aan een lange periode van het vervoer van thee per zeilschepen een einde en ging de voorkeur naar schepen voortgestuwd door stoom. Deze ommezwaai kwam mede door de aanleg en voltooiing van het Suezkanaal, waardoor stoomboten een kortere route naar China konden varen.

Vanaf die tijd werd de Cutty Sark gebruikt voor woltransport. Het schip ging varen tussen Australië en Londen.

In 1895 verkocht John Willis de Cutty Sark aan een Portugees bedrijf, genaamd Ferreira & Co. Het schip ging dezelfde naam als het bedrijf dragen en werd niet meer getuigd als een clipper maar als een bark.

In 1922 werd het schip gekocht door Wilfred Dowman, een gepensioneerd zeekapitein. Hij bracht het schip weer terug in zijn oorspronkelijke staat en gebruikte het schip als opleidingsschip vanuit Flamouth, Cornwall.

Na zijn dood werd het schip overgedragen aan de Thames Nautical Training College en werd als extra trainingsschip gebruikt naast de HMV Worcester.

In 1954 ging het schip definitief uit de vaart en werd het schip overgebracht naar een permanent droogdok bij Greenwich. Op deze laatste aanlegplaats is ze vanaf 1957 toegankelijk voor publiek.

Tijdens een restauratie In 2007 verwoeste een verschrikkelijke brand een deel van het schip. Maar na een lang en complexe restauratie werd de Cutty Sark op 25 april 2012 officieel heropend door HM Koningin Elisabeth.

Een blended Scotch Whiskey en een zeilrace zijn naar de Cutty Sark vernoemd.

Bezoek aan de Cutty Sark

Zoals al eerder gezegd is Cutty Sark vrijwel de enig overgebleven theeklipper. Het schip is nu een museum en wordt onderhouden door de Cutty Sark Trust.

Tijdens een bezoek aan de Cutty Sark maak je kennis met de rijke geschiedenis van het schip, de ladingen die ze getransporteerd heeft, de behaalde successen, het ervaren hoe men aan boord leefde, en nog veel meer.

Op je tocht in het schip kun je in het ruim nog altijd de geur van de aromatische thee welke het schip eens vervoerde ruiken.

Op het benedendek is een tentoonstelling van een van de grootste collectie van boegbeelden van koopvaardijschepen te bewonderen. Onder de mooi gesneden beeldjes zijn bekende gezichten uit de 19e eeuw te zien, zoals William Pitt, Florence Nightingale en Gladstone.

De dekken zijn voorzien van prachtige uitzichten die je de mogelijkheid geven om in alle richtingen foto’s te nemen.

Sinds 2012 is het niet alleen de belevenis aan boord die je als bezoeker kunt ervaren, maar is het ook mogelijk om onder de boot door te lopen en op die manier de mooi gestroomlijnde messing romp van de Cutty Sark te bewonderen. Deze romp heeft haar gemaakt tot de snelste van haar tijd.

Hoe dit kan? Het schip is drie meter boven de grond geplaatst. Deze ondergrondse tentoonstellingsruimte is op natuurlijke wijze afgewerkt met DOMUS Creta Porcelain.

Aan boord worden er gedurende het hele jaar diverse evenementen en activiteiten georganiseerd waaronder ontmoeten van Cutty Sark Characters, zoals Nannie The Which, Captain John Willis en er zijn ook family fun weekenden.

Omdat de Cutty Sark met de beste materialen is gebouwd kunnen wij nu nog altijd genieten van deze historische theeklipper is.

Openingstijden en adres

Openingstijden: 10.00 – 17.00 uur (laatste toegang 16.00 uur)

Adres: King William Walk, Greenwich SE10 9HT

Bekijk ook

25 beste musea en galeries in Londen

Top 25 gratis musea en galeries in Londen

Londen is goed in het laten zien van cultuur. Meer dan 300 galeries en musea …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *