Hyde Park

Hyde Park
Foto door:

Hyde park is een 350 hectare groot koninklijk park in Londen. Het werd door Hendrik VIII in 1536 toegeëigend als jachtgebied, om aan de koninklijke passie voor jacht te voldoen.

Het park strekte zich uit van Kensington naar Westminster. In 1820 kwamen er onder Koning George IV veranderingen aan het park en door de jaren heen is het uitgegroeid tot een plaats waar mensen samenkomen en actief bezig kunnen zijn.

Het park is ook verschillende keren het decor in een film geweest. Enkele films waar het park een hoofdrol speelde zijn Genevieve (1953), Rond de Wereld in tachtig dagen (1956), A Touch of Class (1973) en recentere films zoals Johny Engels (2003), The Mother (2003) en Stormbreaker (2005).

Er is in dit park voor ieder wat wils. Naast diverse recreatieve doeleinden zijn er diverse bezienswaardigheden in dit park te bewonderen, zoals de “Diana, Princess of Wales Memorial Fountain”, Serpentine Lake en Speakers’ Corner.

Tevens vinden er geregeld concerten en tentoonstellingen plaats en zijn er diverse café’s en restaurants te vinden. Het park is het gehele jaar voor publiek geopend.

Bezienswaardigheden Hyde Park

In Hyde Park zijn de volgende gedenktekens te vinden.

Diana, Princess of Wales Memorial Fountain

Dit unieke monument, een herdenkingsfontein, is gebouwd ter herinnering aan Diana, prinses van Wales en werd op 6 juli 2004 geopend door Koningin Elizabeth II.

De fontein is ontworpen door een Amerikaans landschapsontwerper Kathryn Gustafson en geeft het leven van Diana weer, het symboliseert haar kwaliteiten en openheid.

Al wordt het een fontein genoemd, de vorm is een grote ovalen granieten geul met een omvang van 50 bij 80 meter, daar binnen ligt gras en de buitenkant van de geul wordt omgeven door een groot grasveld.

Het monument ligt op een licht hellend deel van het park en het water stroomt vanaf het hoogste punt in twee richtingen naar beneden.

Over de geulen, die 3 tot 6 meter breed zijn, zijn op drie plaatsen bruggen gebouwd waar je overheen kunt lopen. De Memorial heeft een pad wat geschikt is voor rolstoelen.

7 juli Memorial

Gelegen in de Zuid-Oost hoek van Hyde Park is het “7 juli Memorial” te vinden. Dit gedenkteken is opgericht ter nagedachtenis van de 52 slachtoffers van de bomaanslagen in Londen op 7 juli 2005.

Het monument bestaat uit 52 roestvrijstalen zuilen, elke zuil is 3,5 meter hoog. Iedere zuil is uniek en symboliseert een slachtoffer. Deze zuilen zijn gegroepeerd in vieren en geven zo de vier locaties van de aanslagen weer.

Royal saluutschoten

In Hyde Park en ook op andere locaties in Londen en het Verenigd Koninkrijk worden voor bepaalde koninklijke gelegenheden saluutschoten afgevuurd en wordt de vlag van de Unie gehesen op overheidsgebouwen.

De saluutschoten in Hyde Park worden afgevuurd door King’s Troop Royal Horse Artillery. Op zondag worden geen saluutschoten afgevuurd. Als de datum op een zondag valt, vinden de saluutschoten op de volgende dag plaats.

Hieronder een schema van de datum en plaats wanneer en waar saluutschoten worden afgevuurd.
6 Februari – Hyde Park: Accession Day;
21 April – Green Park: The Queen’s Birthday;
2 Juni – Hyde Park: Coronation Day;
10 Juni – Hyde Park: The Duke of Edingburgh’s Birthday;
14 November – Hyde Park: The Prince of Wales’ Birthday;
Juni – Green Park: The Queen’s Official Birthday;
November – Horse Guards Parade: Remembrance Sunday ;
November of December – Green Park: The State Opening of Parliament ;
April / Juli / November – Green Park: London State Visits.

Sport en recreatie in Hyde Park

Serpentine Lido

In Hyde Park kun je zwemmen in het Serpentine Lido, een open watergebied van 30 x 100 meter. Er is ook een peuterbad voor de allerkleinsten.

Serpentine Lido is In de maand mei alleen in het weekend open en in de maanden juni tot 12 september is het de hele week open. Er is een zonneterras, ligweide en een speeltuin voor de kinderen en je kunt er wat te eten of te drinken kopen.

De oudste zwemvereniging van Groot Brittannië, de Serpentine Swimming Club, zwemt hier ook en houdt voor hun leden geregeld zwemraces. Verder zijn er elke maandag- en donderdagavond triathlon trainingen met Swim for Tri.

Varen in Hyde Park

Je kunt op de Serpentine rivier roeien en waterfietsen, het is allebei te huur.

Verder is het ook mogelijk om te varen op de Solar Shuttle en te beleven hoe het is om op een boot te varen die door middel van zonne-energie wordt aangedreven en zodoende geruisloos over het water glijdt. Varen op het water kan van Pasen tot 31 oktober.

Hyde Park Tennis and Sport Centre

Het Hyde Park Tennis and Sport Centre beschikt over 6 tennisbanen, 6 bowlingbanen en een 9 holes baan.

Paardrijden

In Hyde Park is een manege en 2 ruiterroutes.

De Diana Princess of Wales Memorial Walk

Deze wandeling is een zeven mijl (11 kilometer) lange cirkelvormige wandelroute waarbij je langs de gebouwen komt die een rol hebben gespeeld in het leven van Prinses Diana.

Je komt o.a. langs de drie paleizen, Kensington Palace, Buckingham Palace en St. James Palace en twee herenhuizen, Clarence House en Spencer House.

De wandelroute wordt gemarkeerd door 90 gedenktekens op de grond. In het midden van deze gedenktekens staat een roos geëtst.

Flora en fauna

Er is een grote diversiteit aan flora en fauna in het park te vinden. Zomers zijn er diverse vlinders op de inheemse wilde bloemen te vinden.

De bomen en struiken bieden een onderkomen aan menig zangvogel, zoals het roodborstje, mussen en mezen.

Verder zijn er ook watervogels, eekhoorntjes en vleermuizen te vinden. Deze laatste kun je als de schemering gaat vallen vinden in de buurt van Dell Bridge en Serpentine Bridge. Er leven natuurlijk ook diverse insecten in het park, zoals kevers, bijen e.d.

Concerten in Hyde Park

Er worden in Hyde Park regelmatig concerten gehouden. Van 4 juli tot en met 12 juli 2014 organiseert Barclaycard “British Summer Time Hyde Park 2014”. Diverse artiesten zullen op dit evenement optreden. Zo zal op 6 juli 2014 de popgroep McBusted optreden en op 12 juli 2014 Neil Young & Crazy Horses.

Op zaterdag 13 september 2014 vindt de outdoor BBC Proms plaats, het grootste klassieke muziekevenement met een spetterend vuurwerk als finale.

Bekijk ook

Granary Sqaure Londen

Granary Square

Granary Square is een nieuw plein in Londen en is gelegen in het hart van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *