Trafalgar Square

Trafalgar Square is een van de bekendste pleinen in het hart van Londen, gelegen in de City of Westminster (voorheen Charing Cross).

Het is een plein dat door veel toeristen wordt bezocht. In het midden van het plein staat het imposante standbeeld “Nelson’s Colomn”, bewaakt door 4 bronzen leeuwen.

Leeuw Trafalgar Square
Foto door: .Martin. cc

Op het plein zijn verder nog twee fonteinen te vinden, op de hoeken van het plein staan vier sokkels met beelden en er zijn verspreidt ook nog diverse beelden te vinden.

Trafalgar Square is een druk bezochte levendige plek waar ook speciale evenementen, festiviteiten en demonstraties worden gehouden. Voorbeelden van deze festiviteiten zijn New Year’s Eve, The Royal Wedding, St. Patrick’s Day, Chinees Nieuwjaar, Olympische Spelen One Year to Go.

Diverse film- en televisieproducties hebben scenes op Trafalgar Square opgenomen, voorbeelden van films zijn The Avengers en Doctor Who en de comedy-serie Monty Python’s Flying Circus.

Geschiedenis Trafalgar Square

In 1820 gaf George IV de architect John Nash de opdracht om het gebied van Charing Cross te herontwikkelen. Trafagar Square werd voor het publiek geopend op 1 mei 1844.

Het plein dankt zijn naam aan de slag bij Trafalgar in 1805 waarbij de zeeheld Horatio Nelson een vloot van Napoleon versloeg. Bij die gevechten kwam Admiraal Nelson zelf om het leven, hij ligt begraven in St. Paul’s Cathedral.

Het monument met de zuil, midden op het plein is ter nagedachtenis aan hem.

Wat is er te zien

Trafalgar Square is een levendige plek in het hart van Londen. Met zijn lange geschiedenis, de imposante zuil waarop het beeld van Admiraal Nelson, zijn prachtige fonteinen, de standbeelden die her en der op het plein te vinden zijn, straatartiesten die hun kunsten vertonen en het uitzicht op the National Gallery is het zeker de moeite voor een bezoekje waard.

Nelson’s Column

Op het midden van het plein is een zuil “Nelson’s Column” ter ere van Admiraal Nelson te vinden. Deze zuil is gebouwd in Korintische stijl en bestaat uit graniet. De zuil is zo’n 46 meter hoog. De bovenkant van de zuil (het kapiteel) is versierd met acanthusbladeren van brons. Het brons wat is gebruikt is afkomstig van Britse kanonnen.

Bovenop deze zuil staat het standbeeld van admiraal Nelson. Dit beeld is zo’n 5,5 meter hoog. Onderaan het standbeeld zie je bronzen afbeeldingen. Op deze afbeeldingen zijn de vier overwinningen van Admiraal Nelson uitgebeeld, te weten de zeeslagen bij Kaap Sint Vincent (1797), bij de Nijl (1798), bij Kopenhagen (1801) en bij Trafalgar (1805).

De zuil wordt bewaakt door 4 bronzen leeuwen. Deze leeuwen werden pas in het jaar 1867 geplaatst en zijn gebeeldhouwd door Sir Edwin Landseer. Het brons wat voor deze leeuwen is gebruikt is afkomstig van de kanonnen van de Franse en Spaanse schepen die hadden deelgenomen aan de strijd.

De zuil is gebouwd in de periode 1840 – 1843 door Grissell and Peto. Er werd door meerdere personen aan gewerkt en door de jaren heen is nog het een en ander veranderd.

Het beeld van admiraal Nelson is gebeeldhouwd door Edward Hodges Baily. In 1880 werd de linkerarm van het beeld door bliksem beschadigd. Deze arm is pas in 2006 weer hersteld.

Fonteinen op Trafalgar Square

De twee fonteinen die er eerst stonden werden van water voorzien door een stoommachine. Deze twee fonteinen zijn aan de Canadese regering verkocht en zijn nu te zien in Ottawa en Regina.

De twee fonteinen die nu op het plein te vinden zijn dateren uit 1939 en zijn ontworpen door Sir Edwin Lutyen. Deze fonteinen vormen in combinatie met de twee bustes een gedenkteken aan de Admiralen John Jellicoe (door Sir Charles Wheeler) en David Beatty ( door William MacMillan).

In 2009 zijn de fonteinen gerestaureerd. Het pompsysteem werd vervangen door een nieuwe pomp die het water in de fontein 24 meter omhoog kan spuiten. Er werd ook een nieuwe LED-verlichting aangebracht zodat het energieverbruik en de onderhoudskosten lager zijn geworden.

De vier sokkels op de hoeken

Op iedere hoek van het plein is een sokkel te vinden. Op drie van deze vier sokkels staan bronzen beelden, op de vierde sokkel is een wisselende tentoonstelling van beelden van hedendaagse kunstenaars.

Op een van de sokkels is een bronzen ruiterstandbeeld van George IV afgebeeld. Dit beeld dateert uit 1844 en is ontworpen door Sir Francis Chantrey. De beelden op de andere sokkels werden pas later geplaatst.

In 1855 werd het beeld van Generaal Charles James Napier, gebeeldhouwd door George Cannon Adams, op het plein geplaatst. Het beeld van Generaal Majoor Henry Havelock, gebeeldhouwd door Williams Behnes, werd in 1861 geplaatst.

Het was de bedoeling dat op de vierde sokkel een ruiterstandbeeld van Willem IV zou komen. De financiële middelen lieten het echter niet toe om op de laatste sokkel nog een beeld te plaatsen.

Meer dan 150 jaar bleef deze sokkel leeg. Deze sokkel werd bekend onder de naam “Fourth Plinth”. Sinds 1999 is besloten om deze sokkel te gaan gebruiken voor de hedendaagse kunst. Op de sokkel worden tijdelijke kunstwerken tentoongesteld van nationale en internationale kunstenaars.

Het eerste beeld dat op deze sokkel werd geplaatst werd in 1999 een feit. “Ecce Home” (zie de mens) gemaakt door de hedendaagse kunstenaar Mark Wallinger. Gevolgd door “Ongeacht of History” van Bill Woodrow in 2000, “Monument” van Rachel Whiteread in 2001 gevolgd door nog vele andere beelden van verschillende kunstenaars.

Van 2010 – 2012 heeft er op de vierde sokkel een gigantische fles genaamd “Nelson’s Ship in a bottle” gestaan. Dit beeld is gemaakt door de vooraanstaand Anglo- Nigeriaans kunstenaar Yinka Shonibare.

De fles was 4,7 meter lang en 2,8 diameter. In de fles was een replica van Nelson’s schip, de HMS Victory gemaakt. Als je dit werk wilt zien kun je het bewonderen in het National Maritime Museum in Greenwich, Londen.

Op 25 juli 2013 is er een 4,72 meter hoge sculptuur van een blauwe haan op de sokkel geplaatst, gemaakt door Katharina Fritsch. Het symboliseert “regeneratie, ontwaken en kracht”.

De planning is dat de blauwe haan in 2015 wordt vervangen door een werk van Hans Haacke. Zijn werk heet de “Gift Horse” en stelt een bronzen beeld van het skelet van een paard voor. Om haar voorpoot is een elektronisch lint gewikkeld.

In 2016 staat gepland dat er een bronzen beeld op de sokkel komt waarin een hand met de duim omhoog wordt uitgebeeld. De duim zal in verhouding erg lang zijn en zal een hoogte van tien meter bereiken. Dit beeld is gemaakt door de kunstenaar Davind Shrigley en heet “Really Good”.

Andere beelden op Trafalgar Square

Op de plaats van het oorspronkelijke Charing Cross staat het bronzen ruiterstandbeeld van Charles I. dit beeld is in 1633 gemaakt door Hubert Le Sueur.

Op het grasveld van The National Gallery staat een standbeeld van James II, gemaakt door Grinling Gibbons en een replica van George Washington van Jean-Antoine Houdon.

Duiven op het plein

In 2001 haalde het aantal aanwezige duiven op het plein zijn hoogtepunt, geschat werd dat er zo’n 35.000 duiven op het plein waren. Zo’n extreem aantal was niet goed voor de volksgezondheid en het metselwerk.

Er zijn toen maatregelen ingevoerd om ervoor te zorgen dat het duivenaantal zal verminderen. Er gold o.a. een verbod op het voederen van de duiven. Tot op heden geldt dit verbod nog voor het plein en voetgangersgebied rondom het plein.

Gebouwen rondom het plein

Aan het plein staat The National Gallery, de St. Martin-in-the-Fields kerk, South Africa House en Canada House. Het plein grenst aan The Mall en de Whitehall.

Adres
Trafalgar Square
Londen WC2N 5DN

Bekijk ook

Queen Elizabeth Olympic Park

Queen Elizabeth Olympic Park

Het Queen Elizabeth Olympic Park, voorheen Olympisch Park is gebouwd voor de Olympische Zomerspelen 2012 …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *