Queen Elizabeth Olympic Park

Queen Elizabeth Olympic Park
Foto door: Sludge G

Het Queen Elizabeth Olympic Park, voorheen Olympisch Park is gebouwd voor de Olympische Zomerspelen 2012 en de Paralympische Spelen 2012.

De naam Queen Elizabeth Olympic Park is gekozen voor het toekomstige park omdat de Olympische spelen samen vielen met het diamanten jubileum van Koningin Elizabeth.

Na afloop van de Olympische Spelen is het ombouwen van het olympisch park naar een voor het publiek met ruimte voor recreatie, sport, evenementen en woongelegenheid begonnen.

Het Queen Elizabeth Olympic Park zal met zijn 250 hectare ongeveer even groot zijn als Hyde Park wat midden in Londen ligt. Bij de herontwikkeling worden tijdelijke sportaccommodaties verwijderd en worden er nieuwe wandel-, fietspaden, grasweiden e.d. aangelegd. Wat er nog meer verandert en te beleven is lees kun je hieronder lezen.

Heropening eerste deel

Op 27 juli 2013, precies een jaar na de openingsceremonie van de Olympische Spelen is de North Park heropend voor het publiek. Ter eren van deze heropening werd een festival gehouden met muziek, dans en theater. In het Olympisch stadion vonden de “Anniversary Games” plaats.

Stapsgewijs zal het park verder worden geopend.

In de North Park is de Timber Lodge, een gebouw waarin o.a. een restaurant, toiletten e.d. zijn. Dit gebouw past goed bij het natuurlijke landschap van het park. Het gebouw wordt omgeven door groene parken met wandelpaden. U kunt in dit deel van het park ook picknicken.

Tumbling Bay is een avontuurlijke speeltuin voor de kinderen, ze kunnen spelen in de zandbak, bouwen, maar ook op de loopbruggen tussen de boomtoppen doorlopen of insecten ontdekken.

In de North Park is ook de Copper Box Arena gelegen. Het bevat o.a. een fittnessruimte, restaurant en kan gebruikt worden voor popconcerten. De Copper Box is ook de thuisbasis van de Londense Lions Basketball Club. Wellicht leuk om een wedstrijd van hun mee te maken. Verder is er capaciteit genoeg voor indoor entertainment en concerten.

Ook is het mogelijk om op de foto te gaan naast de Olympische ringen of de Paralympische Agitos.

Heropening tweede deel

Op 1 maart 2014 zal het in het South Park gelegen Aquatic Centre zijn deuren voor het publiek openen, er kan voor een acceptabele prijs worden gezwommen door het hele gezin onder het golfdak waar olympisch kampioenen je voorgingen.

Natuurlijk zullen er in de toekomst ook nog zwemwedstrijden in dit mooie Centre gehouden worden. Het Aquatic Centre biedt verder ook nog andere activiteiten zoals waterpolo, synchroonzwemmen, duiken, triathlon e.d.

Verder zal in maart 2014 ook de opening van Lee Valley Velopark zijn. Hier kun je genieten van vier disciplines op een plek, te weten baanwielrennen, wielrennen, BMX en mountainbiken. Maar je kunt ook zelf een fiets huren om een van de parcoursen te rijden of pak een BMX. Na deze bezigheden kun je uitblazen in het restaurant.

De locaties in Lee Valley bieden een ieder, ongeacht leeftijd, veel sportief plezier. Je kunt er gewoon wandelen maar ook paardrijden, fietsen, golfen, wildwatersporten, vissen, schaatsen etc.

Vanaf 5 april 2014 zal het zuiden van het Queen Elizabeth Olympic Park opengesteld worden voor het publiek. In dit deel van het park is een bezoekerscentrum The View Tube, deze is gemaakt van gerecycelde zeecontainers. Hier is ook de uitkijktoren ArcelorMittal Orbit te vinden, een ontwerp van de kunstenaar Sir Anish Kapoor en ingenieur Cecil Balmond.

Het is opgebouwd uit spiraalvormig rood staal en is 114,5 meter hoog. Je kunt omhoog door de spiraalvorige stalen constructie naar de twee platforms. De ene is op 76 meter hoogte de andere op 80 meter hoogte. Vanaf de uitkijktoren heb je een uniek uitzicht over het park, het stadion en de skyline van Londen. Je dient hiervoor natuurlijk wel een ticket te kopen.

Vanaf zomer 2014 zal het hele park open zijn voor het publiek. Er komen 2 nieuwe ingangen via Westfield winkelcentrum en Stratford High Street.

Van Olympisch stadion naar voetbal- en atletiekstadion

Het Olympisch stadion wordt een voetbal en atletiekstadion. Het wordt op voetbalgebied de thuishaven van West Ham United FC(in 2016), een voetbalclub uit de hoogste Engelse voetbalklasse.
Er zullen door het jaar heen ook kunst- en culturele evenementen, conferenties en andere sportieve gebeurtenissen gehouden worden.

Verder zal in 2015 het WK Rugby in het stadium plaatsvinden en in 2017 het WK Atletiek.

Van Olympisch dorp naar East Village

Het Olympisch dorp voor de atleten is omgebouwd naar appartementen. In november 2013 hebben de eerste bewoners hun intrek kunnen nemen in deze appartementen.

De wijk heet East Village en in deze wijk zijn 2818 woningen, een school, Chobham Academy, bars, restaurants en winkels van Westfield Statford City.

Vijf nieuwe wijken

Op het Olympisch park worden ook vijf nieuwe wijken gebouwd. De eerste wijk die op het terrein gebouwd wordt is Chobham. Er zullen 800 woningen gebouwd worden, de eerste bewoners zullen in 2015 de huizen gaan bewonen. Er zullen ook winkels, bars, scholen en andere faciliteiten komen. De bewoners zijn tevens na een korte wandeling al in het North Park.

Van mediagebouwen naar ICity

In het noorden van het park staan twee gebouwen die met de Olympische Spelen huisvesting boden aan de wereldwijde media. Deze gebouwen worden gebruikt voor het bedrijfsleven en wordt ICity genoemd.

Bezoekersinfo

In het Queen Elizabeth Park is voor jong en oud genoeg te doen. Naast de gebouwen, evenementen en sportieve bezigheden kun je genieten van planten, dieren, water, fonteinen, kunstwerken, bomen en planten. Verder zijn er diverse restaurants en park kiosken verspreid over het hele park waar je je dorst kunt lessen of iets kunt eten.

Toegang tot de openbare gebieden van het park zijn gratis. Honden dienen aangelijnd te zijn en zijn niet toegestaan in speeltuinen of omheinde sportvelden. Wandelkaarten zijn te verkrijgen bij het Parc Visitor Centre evenals andere belangrijke informatie over het park.

De openingstijden van het openbare park:
6.00 uur – 22.00 uur in de zomer
6.00 uur – 19.00 uur in de winter

Het park is goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

Bekijk ook

Granary Sqaure Londen

Granary Square

Granary Square is een nieuw plein in Londen en is gelegen in het hart van …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *