Granary Square

Granary Square is een nieuw plein in Londen en is gelegen in het hart van King’s Cross. Het is geopend in juni 2012 en is ongeveer even groot als Trafalgar Square.

De fontein is in zijn soort één van de grootste waterpartijen van Europa. Het geplaveide plein is gelegen tussen the Granary Complex en het lager gelegen Regent’s Canal.

Granary Sqaure Londen
Foto door: Eugene Regis

Geschiedenis

The Granary Complex is een Victoriaans gebouw uit 1852 ontworpen door Lewis Cubitt en werd vroeger gebruikt als graanschuur voor de opslag van Lincolnshire tarwe.

Het Regent’s Canal ligt dicht bij dit gebouw. Deze plek werd vroeger gebruikt door rondvaartboten om hun goederen te lossen.

Grote delen van Britse steden zijn geprivatiseerd en worden heringericht. Zo ook dit verwaarloosde deel van King’s Cross in Londen.

De Graanschuur is inmiddels gerenoveerd door Stanton Williams Architecten. In dit gebouw is tegenwoordig The University of Arts, Central Saint Martins gehuisvest. In het gebouw is ook het restaurant Caravan King’s Cross en Grain Store te vinden.

Samen met het plein en de fonteinen is er door de architect Townshend een ontmoetingsplaats gecreëerd waar mensen samen komen en zich prettig voelen.

Het plein en zijn fonteinen

Het openbare plein ligt centraal tussen The Granary Complex en het Regent’s Canal. In het midden van het plein liggen vier imposante vakken met fonteinen.

Deze fonteinen beschikken in het totaal over 1.080 stralen, die uit de grond omhoog sproeien. De fontein is door zijn omvang een van de grootste waterpartijen in Europa.

De fonteinen weerspiegelen het historische kanaalbekken en de omvang van de fonteinen verwijst naar de gevel van Cubbitt’s gebouw.

Bij de fontein is heel wat techniek gebruikt. Iedere waterstraal heeft zijn eigen pomp en kan individueel worden verlicht tot een hoogte van 2 meter. Voor het verlichten van de stralen worden de kleuren rood, groen, blauw en een speciaal cool wit gebruikt.

Omdat iedere straal individueel geprogrammeerd kan worden, kunnen hierdoor bewegingen worden gecreëerd zodat het lijkt dat het water van de fonteinen aan het dansen is. Deze dansende fonteinen geven vooral in de avond, als het donker is een spectaculair en adembenemend schouwspel.

De bestrating onder de 4 groepen fonteinen is zo aangelegd dat het ook mogelijk is om een ondiepe plas water hierop aan te brengen. Deze plas water heeft een spiegelend effect zodat het gebouw achter de fonteinen hierin reflecteert.

Om dit alles mogelijk te maken liggen er onder het plein twee tanks die gezamenlijk 105.000 liter kunnen bevatten. Het gebruikte water wordt gerecycled.

Zomers is het vooral voor kinderen een lust om bij en in de fontein te spelen. Ze kunnen lekker spetteren en spelen met de stralen water van de fonteinen op het plein.

Met grote evenementen en andere activiteiten kunnen de fonteinen worden uitgeschakeld.

Naast de fonteinen kun je rustig zitten op de trapvormige stenen banken die je uitzicht geven op Regent’s Canal.

Verder is er op het plein ook een soort mini bosje aangelegd waarin tafels en stoelen staan. Het plein is compleet gemaakt met twee moderne paviljoens.

Openingstijden:
De fonteinen kun je dagelijks bewonderen tussen 8.00 uur en 19.00 uur.

Granary Square is makkelijk te bereiken:
Op King’sCross St. Pancras Transport komen 6 metrolijnen, 14 buslijnen, twee treinstations en de Eurostar.

Plaats:
Granary Square
Londen, N1C 4AA

Bekijk ook

Queen Elizabeth Olympic Park

Queen Elizabeth Olympic Park

Het Queen Elizabeth Olympic Park, voorheen Olympisch Park is gebouwd voor de Olympische Zomerspelen 2012 …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *