Greenwich Park

Greenwich ParkGreenwich Park is het oudste park in Londen en één van de acht Koninklijke Parken van de hoofdstad.

Vroeger deed het gebied dienst als jachtgebied voor Henri VIII.

Tegenwoordig zijn er nog steeds herten, vossen en meer dan 70 vogelsoorten in het park te vinden.

In 1433 is het park aangelegd naar een origineel ontwerp van André le Nôtre, het park is ongeveer 74 ha. groot en ligt op een heuvelrand.

Op de top van de heuvel, in het midden van het park, is de sterrenwacht “Royal Observatory” te vinden. Deze sterrenwacht wordt doorsneden door de nulmeridiaan, welke op de grond is aangegeven. Deze nulmeridiaan is de basis voor het meten van tijd en lengte over de hele wereld.

Op het hoger gelegen gedeelte van het park zijn sportvelden (zes tennisbanen en een cricketveld), een muziektent waar concerten kunnen worden gehouden, een mooie bloementuin, inclusief een rozenperk en de enorme eik, daterend uit de 12e eeuw, genaamd Queen’s Oak.

In het park zijn ook nog resten te vinden uit de Romeinse tijd. In een deel van het park, dat met hekken is afgezet, loopt nog een kleine kudde dam- en edelherten. In het lage gedeelte van het park is een kindvriendelijke roeivijver, de kruidentuin en een populaire speeltuin.

Er staan natuurlijk ook diverse fonteinen en standbeelden in het park, zoals de standbeelden van Captain Cook, King William IV, General Wolfe en Knife Edge, de laatste is gemaakt door Henry Moore.

Bezienswaardigheden in de omgeving

Dichtbij het park zijn diverse bezienswaardigheden te vinden. Hieronder volgt een overzicht met de bezienswaardigheden in Greenwich Park.

Queen’s House en National Maritime Museum

Aan de noordelijke kant van het park staat het 17e eeuwse Queen’s House met haar zuilengalerij en het National Maritime Museum. Het Queen’s House is een van de belangrijkste gebouwen in de Britse architectuurgeschiedenis. Het is het eerste Palladiaanse gebouw in Engeland en het is gebouwd door Inigo Jones.

Tegenwoordig maakt het monumentale pand deel uit van het National Maritime Museum (scheepvaartmuseum). Een aanzienlijke collectie van maritiem schilderijen en portretten zijn in Queen’s House ondergebracht.

Het National Maritime Museum is het grootste scheepvaartmuseum van het Groot Brittannië en waarschijnlijk het grootste van de wereld. De collectie bestaat uit ongeveer 2.480.000 items. Veel hiervan is in bruikleen gegeven aan andere musea in Groot-Brittannië.

De collectie omvat schilderijen, kaarten, documenten, scheepsmodellen, meetinstrumenten, een bibliotheek met zo’n 100.000 boeken en een portretgalerij. Alle items in de collectie hebben natuurlijk met de scheepvaart te maken.

Ranger’s House

Gelegen in Blackheath, aan de westelijke kant van het park ligt Ranger’s House. Dit is een Georgische villa, waarin de Wernher Kunstcollectie wordt tentoongesteld. Deze opmerkelijke collectie is vergaard door diamant magnaat Sir Julius Wernher (1850 – 1912).

De collectie omvat zo’n 700 kunstwerken waaronder schilderijen van Nederlandse meesters, bronzen, zilveren en ivoren voorwerpen, juwelen en porselein.

Old Royal Naval College

Tegenover Greenwich Park ligt Old Royal Naval College. Dit complex is ontworpen door Christopher Wren en werd tussen 1696 en 1712 gebouwd als Royal Hospital voor de zeelieden in Greenwich. Het ziekenhuis werd in 1869 gesloten.

Architectonische hoogtepunten in dit gebouwencomplex zijn de kapel en de “Painted Hall”.

In 1873 werden de gebouwen in gebruik genomen als opleidingsinstituut voor de Koninklijke Marine, genaamd Royal Naval College. Sinds 1998 worden de gebouwen hier niet meer voor gebruikt.

Tegenwoordig is het terrein en enkele van de gebouwen geopend voor bezoekers.

Bezoekers kunnen de Painted Hall en de neo-klassieke kapel bewonderen en nog meer ontdekken over ruim 500 jaar geschiedenis in het Discover Greenwich Visitor Centre.

Greenwich Foot Tunnel

Bij de Greenwich Pier kun je via de Greenwich Foot Tunnel onder de rivier de Theems doorlopen naar de andere kant van de Theems waar de voetgangerstunnel in het park Island Gardens uitkomt.

De voetgangerstunnel is een gietijzeren tunnel bekleed met beton en betegeld, hij is 370,2 meter lang en 15,2 meter diep. Hij heeft een diameter van 2,74 meter.

De tunnels zijn toegankelijk door wenteltrappen en grote liften. Ook fietsers kunnen door de tunnel, maar mogen niet fietsen in de tunnel.

Island Gardens is een aan de Theems gelegen park en is vooral bekend om zijn schitterende uitzicht over de rivier op de oude klassieke gebouwen van het Old Royal Naval College, de Cutty Sark en het National Maritime Museum, met als achtergrond het Greenwich Park.

UNESCO Werelderfgoedlijst

De gebouwen van het museumcomplex , het Koninklijk Observatorium en het park in Greenwich symboliseren de 17e en 18e eeuwse Engelse artistieke en wetenschappelijke verworvenheden en staat sinds 1997 op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Eet- en drinkgelegenheden in het park

In Greenwich park zijn voldoende gelegenheden om wat te eten, te drinken of andere versnaperingen te nuttigen.

The Pavilion Café

Op de top van de heuvel bij de Royal Observatory is The Pavilion Café te vinden. Het gebouw is achthoekig en dateert uit 1906. Het is ontworpen door Sir Henry Tanner. Op het dak is een duiventil met daarbovenop een windwijzer met Admiraal Nelson die door zijn telescoop kijkt.

Pavilion Café is dagelijks geopend en je kunt er terecht voor een heerlijk ontbijt met vers gebakken broodjes en muffins. Je kunt hier tevens lunchen. Het Pavilion Café heeft vers gemaakte en op steen gebakken pizza’s, soep, broodjes en andere hartige arme gerechten. Natuurlijk kun je er ook koffie en thee of iets anders drinken en er is een ruime keuze aan gebak.

Bij warm weer is er ook een kiosk waar je de keuze hebt uit acht verschillende smaken van Marsfield Farm Ice Cream kunt kopen.

Op dit hoogste punt van het park kun je genieten van het adembenemende panoramische uitzicht over het centrum van Londen.

Park View Coffee Cabin

Bij het Park View Coffee Cabin, een houten gebouwtje, kun je een hapje en een drankje nuttigen en tevens genieten van het mooie uitzicht op oost Londen.

Op de menukaart staan diverse crêpes en een verscheidenheid aan snacks, zoals muffins, popcorn, baguettes en fruit. Je kunt hier ook iets warms drinken.

The White House Bakery

Gelegen op St. Mary’s Gate Lodge grenzend aan Greenwich Village staat het pittoreske gebouwtje van The White House Bakery.

Je kunt hier terecht voor vers gebakken broodjes, croissants en andere lekkernijen voor het ontbijt of de lunch.

Verder hebben ze natuurlijk ook koffie, thee, warme chocolademelk en zelfgebakken zoete en hartige lekkernijen.

Evenementen in Greenwich Park

Er worden diverse evenementen in Greenwich Park gehouden. Zo wordt er Ieder jaar in The Observatorium Gardens een Midsummer Jazz Concert gehouden.

In de muziektent worden er in de zomermaanden een negental concerten gehouden. Er worden ook sportieve evenementen in het park georganiseerd, zoals de Greenwich Park Run, voor goede doelen, de Marathon van Londen en een mini Marathon for Kids.

Adressen en openingstijden

Openingstijden Greenwich Park
Het park is het gehele jaar vanaf 6.00 uur geopend. De sluitingstijden zijn afhankelijk van het jaargetijde.

Royal Observatory:
Blackheath Avenue, Greenwich Londen
Toegang: gratis
Openingstijden: 10.00 – 17.00 uur (7 dagen per week)

National Maritime Museum:
Romney Road, Greenwich, Londen
Toegang: gratis
Openingstijden: 10.00 – 17.00 uur (7 dagen per week)

Queens House:
Op het terrein van de Old Royal Naval College
Toegang: gratis
Openingstijden: 10.00 – 17.00 uur (7 dagen per week)

Greenich Foot Tunnel
Bij de Greenwich Pier en bij Island Gardens.
De tunnel is altijd open.

Bekijk ook

Queen Elizabeth Olympic Park

Queen Elizabeth Olympic Park

Het Queen Elizabeth Olympic Park, voorheen Olympisch Park is gebouwd voor de Olympische Zomerspelen 2012 …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *