Voetbalclubs in Londen

Voetbalclubs LondenDe hoeveelheid voetbalclubs in Londen geeft goed weer hoe erg voetbal leeft in Engeland.

Er zijn alleen al dit seizoen (2014-2015) 6 clubs uit Londen actief in de Premier league.

Je kunt dus wel stellen dat er ongelooflijk veel voetbalclubs met een thuisbasis in Londen in de hoogste divisies van het Engelse voetbal actief zijn.

Verder zijn er ook nog 4 clubs uit Londen die uitkomen in de Football League Championship, 1 in League One, 2 in League Two, 2 in Conference Premier en 3 in Conference South.

Nergens op de wereld zie je zoveel professionele voetbalclubs in één stad als in Londen.

Naast de vele voetbalclubs in Londen staan ook het Wembley stadion en het Olympische Stadion in Londen. Wembley is het stadion waar alle thuiswedstrijden van het Nationale elftal van Engeland gespeeld worden en traditioneel ook de finale van de FA Cup. Het Olympische Stadion wordt in 2016 de thuisbasis van West Ham United.

Ben of wil je een keer naar Londen en ben je een echte voetballiefhebber, dan heb je gewoon geen enkele reden om niet een bezoekje te brengen bij één van de prachtige voetbalclubs in Londen. Het is zelfs mogelijk om een voetbalreis naar Londen te maken.

Voetbalclubs Londen in de verschillende divisies

Het aantal voetbalclubs in Londen die in de professionele divisies spelen is niet mis. Hieronder volgen alle Londense voetbalclubs die in het seizoen 2014-2015 uitkomen in een van de 5 hoogste divisies van het Engelse voetbal.

Je kunt zien in welke divisie de club speelt, wanneer de club is opgericht en in welk stadion de thuiswedstrijden gespeeld worden.

Divisie Club Opgericht Stadion
Premier League Arsenal 1886 Emirates Stadium
Premier League Chelsea 1905 Stamford Bridge
Premier League Crystal Palace 1905 Selhurst Park
Premier League Queens Park Rangers 1882 Loftus Road
Premier League Tottenham Hotspur 1882 White Hart Lane
Premier League West Ham United 1895 Boleyn Ground
Championship Brentford 1889 Griffin Park
Championship Charlton Athletic 1905 The Valley
Championship Fulham 1879 Craven Cottage
Championship Millwall 1885 New Den Stadium
League One Leyton Orient 1881 Brisbane Road
League Two AFC Wimbledon 2002 Cherry Red Records Stadium
League Two Dagenham & Redbridge 1992 Victoria Road
Conference Premier Barnet 1888 The Hive
Conference Premier Welling United 1963 Park View Road
Conference South Bromley 1892 Hayes Lane
Conference South Sutton United 1898 Borough Sports Ground
Conference South Wealdstone 1899 The Vale

Naast bovenstaande voetbalclubs heb je ook nog Hayes and Yeading FC in Conference South. Deze club deelt echter momenteel een stadion met Maidenhead FC in Berkshire.

De club Reading, die uitkomt in de Football League Championship (tweede divisie), valt ook net buiten de grenzen van Londen.

Korte geschiedenis en prestaties van de clubs in Londen

Voetbal wordt al eeuwen in Londen gespeeld. Natuurlijk was het in de beginjaren zeker nog niet te vergelijken met hoe het nu is, maar stapje voor stapje begon het steeds meer te lijken op het hedendaagse voetbal.

Fulham is de oudste voetbalclub in Londen die nog steeds professioneel actief is. Fulham werd in 1879 opgericht in amateur-vorm. Sindsdien zijn er alleen maar meer voetbalclubs bijgekomen en hebben de clubs uit Londen ook veel gepresteerd op het hoogste niveau.

Football League First Division (eerste divisie)

Voordat de Premier League bestond was er sinds 1888 een “Football League First Division”. In 1904 was Woolwich Arsenal de eerste club uit Londen die het tot de eerste divisie had geschopt. Chelsea volgde in 1907 en Tottenham Hotspur in 1909.

Voor Arsenal waren de jaren 30 echte topjaren. Arsenal won de competitie maar liefst 5 keer en werd ook nog een keer tweede en derde. In 1948 lukte het Arsenal nog een keer om kampioen te worden.

In het seizoen 1950-51 kwam Tottenham Hotspur, nadat zij daarvoor waren gedegradeerd, weer terug in de hoogste competitie en werden ook meteen kampioen. Arsenal won wederom de titel in 1953 om vervolgens twee decennia niets meer aan de prijzenkast toe te voegen.

Chelsea werd voor het eerst kampioen in 1955 en Tottenham Hotspur lukte het om de titel weer een keer te winnen in 1961. Arsenal kwam na jaren weer bovendrijven, de club won in 1971 weereens het kampioenschap. Tot slot werd Arsenal ook nog kampioen in 1989 en in 1991, het voorlaatste jaar van de eerste divisie.

In de 20e eeuw was Arsenal verreweg de meest succesvolle voetbalclub van Londen.

Premier League

De Premier League werd opgericht in 1992 en kennen we in het hedendaagse voetbal nog steeds. In de Premier League is Arsenal nog steeds de topclub van Londen. Arsenal werd in 1998, 2002 en 2004 kampioen.

Sinds het laatste kampioenschap van Arsenal is het van alle clubs in Londen alleen Chelsea nog gelukt om kampioen te worden van de Premier League. Chelsea won de titel in 2005, 2006 en 2010.

Arsenal, Chelsea en Tottenham Hotspur zijn in alle seizoenen van de Premier League uitgekomen sinds het is opgericht. West Ham United volgt met 19 seizoenen, Fulham met 13, Charlton Athletic en Wimbledon met 8, Queen Park Rangers met 7 en tot slot Crystal Palace met 6 seizoenen.

FA Cup

De FA Cup werd geïntroduceerd in het seizoen 1871-72. In de beginjaren wonnen twee amateurclubs uit Londen de beker. Wanderers won de beker 6 keer en Clapham Rovers 1 keer.

Sindsdien heeft Arsenal het vaakst de beker omhoog mogen houden van alle clubs in Londen. Arsenal won de beker 11 keer, Tottenham Hotspur 8 keer, Chelsea 7 keer, West ham United 3 keer en Charlton en Wimbledon wonnen de beker beide 1 keer.

Europese competities en titels

Vroeger bestond er een regel dat er maar 1 team per stad mocht meespelen in de Europese competitie “Inter-Cities Fairs Cup”. Dit was een langdurige competitie van 1955 tot 1958.

Aangezien er maar 1 club mocht meedoen per stad werd Londen XI opgericht met spelers van 11 verschillende clubs die in Londen speelden. De sterren van onder andere Arsenal, Brentford, Chelsea, Fulham, Leyton Orient, Tottenham Hotspur en West Ham United verloren uiteindelijk de finale van Barcelona. In de eerste wedstrijd van de finale werd er 2-2 gespeeld, dit was thuis in Londen. In de uitwedstrijd werd verloren met maar liefst 6-0.

In 1963 won Tottenham Hotspur als eerste Britse voetbalclub een Europese prijs, namelijk de Cup Winners Cup. In 1970 won Arsenal ook een Europese prijs, de “Fairs Cup”. Tottenham Hotspur was vervolgens de eerste club die het lukte om de opvolger van de Fairs Cup te winnen, namelijk de EUFA Cup. Tottenham Hotspur won de EUFA CUP in 1972 en nog een keer in 1984.

In 2012 heeft Chelsea als eerste club uit Londen de Champions League weten te winnen. In de finale werd Bayern München, met onder andere Arjen Robben, verslagen na verlenging en strafschoppen.

Na dit prachtige resultaat kwam Chelsea het jaar erop niet door de groepsfase van de Champions League en moest Chelsea na de winter verder in de Europa League. De Europa League werd vervolgens dat jaar (2013) gewonnen.

Voetbalclubs Londen in de Premier League

Londen heeft op dit moment 6 voetbalclubs die uitkomen in de Premier League. Deze clubs zijn Arsenal, Chelsea, Crystal Palace, Queens Park Rangers, Tottenham Hotspur en West Ham United.

Wil je een keer een wedstrijd bezoeken van één van deze clubs? Vanuit Nederland kun je verschillende voetbalreizen naar deze prachtige clubs boeken via Voetbalreizen.com. Je hebt tevens de mogelijkheid om naar Fulham te gaan die momenteel in de tweede divisie (Championship) speelt.

Hieronder volgt meer informatie over de clubs die uitkomen in de Premier League en de gewonnen prijzen.

Arsenal

ArsenalArsenal is opgericht in 1886 en heeft de bijnaam “The Gunners”, wat vrij voor de hand ligt aangezien arsenal Engels is voor het woord arsenaal, wat weer staat voor een wapenopslagplaats.

Bij Arsenal hebben Nederlandse voetballers gespeeld als Dennis Bergkamp, Marc Overmars en Robin van Persie.

De club speelt sinds 2006 in het Emirates Stadium, dit is een prachtig stadion met 60.000 zitplaatsen en is na Wembley en Old Trafford het grootste voetbalstadion van Engeland.

Erelijst Arsenal
Arsenal heeft van alle Londense voetbalclubs de meeste prijzen gewonnen. De club is 13 keer landskampioen geworden, heeft 11 keer de FA Cup gewonnen, 13 keer (1 keer gedeeld) de Community Shield, 2 keer de League Cup, 1 keer de European Fairs Cup Winners en 1 keer de European Cup Winners Cup.

Chelsea

ChelseaChelsea is opgericht in 1905 en heeft de bijnaam “The Blues”, vanwege de traditionele uitrusting die bestaat uit een shirt en korte broek in de kleur blauw.

Bij Chelsea hebben Nederlandse voetballers als Ruud Gullit, Winston Bogarde, Boudewijn Zenden en Arjen Robben gespeeld.

De club speelt zijn thuiswedstrijden in het Stamford Bridge Stadion. Stamford Bridge is een prachtig stadion en heeft ruimte voor 41.837 man.

Erelijst Chelsea
Chelsea is in totaal 4 keer landskampioen geworden, heeft 7 keer de FA cup gewonnen, 4 keer de League Cup, 4 keer de Community Shield, 2 keer de European Cup Winners Cup, 1 keer de Europa League, 1 keer de Champions League en 1 keer de UEFA Super Cup.

Crystal Palace

Crystal PalaceCrystal Palace is opgericht in 1905 en heeft vooral gespeeld in de tweee hoogste divisies van het Engelse voetbal. De club had vroeger de bijnaam “The Glaziers”, vanwege de thuiswedstrijden die gespeeld werden in Crystal Palace, maar hebben dit later aangepast naar “The Eagles”.

Bij Crystal Palace heeft Edgar Davids zijn comeback gemaakt na 2 jaar afwezigheid van het voetbalveld. Het ging hier echter maar om 6 competitiewedstrijden en 1 bekerwedstrijd.

Crystal Palace speelt in het stadion Selhurst Park, waar plek is voor ongeveer 26.255 toeschouwers.

Erelijst Crystal Palace
Crystal Palace heeft in 1991 de Full Members Cup gewonnen. In de finale werd met 4-1 gewonnen van Everton. Verder is de club 2 keer kampioen geworden in de tweede divisie van Engeland.

Queens Park Rangers

Queens Park RangersQueens Park Rangers, vaak afgekort tot QPR, is opgericht in 1882 toen van de clubs St Jude’s en Christchurg Rangers één club werd gemaakt. De bijnaam van Queens Park Rangers is “The Hoops”.

Op dit moment speelt Nederlander Leroy Fer bij Queens Park Rangers.

De club speelt alle thuiswedstrijden in Loftus Road Stadium. In het stadion is plek voor ongeveer 18.489 toeschouwers. Rond 2018 gaat Queens Park Rangers in een nieuw stadion spelen genaamd “New Queens Park”, hier is plek voor 40.000 toeschouwers.

Erelijst Queens Park Rangers
Queens Park Rangers heeft in 1967 de League Cup gewonnen. Verder is de club 2 keer kampioen geworden in de Football League Championship (tweede divisie). Het was de club ook nog bijna een keer gelukt om een titel te winnen in de hoogste divisie, QPR werd in 1976 tweede achter Liverpool.

Tottenham Hotspur

Tottenham HotspurTottenham Hotspur is in 1882 opgericht en heeft de bijnaam “Spurs”, dat erg vaak gebruikt wordt als er over Tottenham Hotspur gesproken wordt.

Op dit moment speelt Michel Vorm (doelman) bij Tottenham Hotspur. Voorheen hebben er ook Nederlandse spelers als Edgar Davids en Rafael van der Vaart bij de Spurs gespeeld.

De club speelt alle thuiswedstrijden in het stadion White Hart Lane, waar al veel prijzen werden gepakt en plek is voor ongeveer 36.284 toeschouwers.

De Spurs zijn bezig met een nieuw stadion dat ongeveer in de zomer van 2017 geopend moet worden. Het stadion is dichtbij White Hart Lane en heeft plaatst voor ongeveer 56.250 toeschouwers.

Erelijst Tottenham Hotspur
Tottenham Hotspur is twee keer landskampioen van Engeland geworden en heeft verder nog veel meer prijzen gepakt. Zo heeft Tottenham Hotspur ook nog 8 keer de FA Cup gewonnen, 4 keer de League Cup, 7 keer (3 keer gedeeld) de Community Shield, 2 keer de UEFA Cup en 1 keer de European Cup Winners Cup.

West Ham United

West Ham UnitedWest Ham United is opgericht in 1895, heeft de bijnaam “The Hammers” en komt uit het oosten Londen.

West Ham United speelt alle thuiswedstrijden in het stadion Boleyn Ground, maar het stadion is beter bekend als Upton Park. Er is in het stadion plek voor ongeveer 35.000 toeschouwers.

The Hammers gaan zich in 2016 verplaatsen naar een nieuw stadion, namelijk het Olympische Stadion. In het Olympische Stadion is plek voor 60.000 toeschouwers.

Erelijst West Ham United
West Ham United heeft 3 keer de FA Cup veroverd, 1 keer de Community Shield, 1 keer de European Cup Winners Cup en 1 keer de UEFA Intertoto Cup.

Het is West Ham United nooit gelukt om de titel te veroveren in de eerste divisie, de derde plaats is het beste resultaat. In de tweede divisie is het The Hammers wel gelukt om 2 keer kampioen te worden.

Tijdschrift Hard Gras over voetbalclubs Londen

Hard Gras: Het gras van LondenHard Gras, een voetbaltijdschrift dat je waarschijnlijk als voetballiefhebber wel kent, heeft in april een speciale editie gemaakt over Londense voetbalclubs.

Het gaat om editie nummer 95 van Hard Gras, dit tijdschrift heet “Het gras van Londen” en is geschreven door Sjoerd Mossou.

Voor deze editie van Hard Gras heeft Sjoerd, die een echte obsessie heeft voor oude Engelse stadion, 12 stadions van voetbalclubs in Londen bezocht.

Enkele voetbalclubs die hij bezocht heeft zijn Chelsea, Arsenal en West Ham United. Sjoerd werd een met de prachtige voetbalstad dat Londen is en sleurt je mee de ondergrondse in.

Ben je een echte voetballiefhebber en wil je graag meer weten over de Londense voetbalclubs, dan is dit boek zeker een aanrader.

Klik hier voor de prijs, meer informatie en reviews over dit tijdschrift.

Bekijk ook

Klimaat en weer Engeland

Engeland is een eiland waar de zee veel invloed heeft op het weer. Je weet …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *