Head of the River Race op 29 maart 2015

De Head of the River Race (HoRR) is een lange afstand roeiwedstrijd en wordt ieder voorjaar op de derde of vierde zaterdag van maart gehouden op de rivier de Theems. De Head of the River Race is een van Londens oudste langstlopende sportieve evenementen.

In tegenstelling tot andere jaren wordt de Head of the River Race dit jaar niet op zaterdag maar op zondag gehouden. Reden hiervan is het tij.

Tijdens deze klassieke race nemen bemanningen uit de hele wereld het tegen elkaar op. Meer dan 400 boten, elk bemand door 8 mannen, roeien over de 4,25 mijl (6,8 km) Thames Championship Course van Mortlake naar Putney op de Tideway in Londen.

Deze race heeft een veel langere afstand dan andere races en is daarom een ware uitdaging voor de roeiers. De traditie schrijft voor dat de winnaar van vorig jaar als eerste van start mag gaan. De ploegen starten in de finish-volgorde van het vorige jaar. Nieuw ingeschreven ploegen starten in alfabetische volgorde. Alle ploegen starten met een interval van tien seconden na elkaar.

Het is een achtervolgingsrace waarbij roeiboten om de beurt in kiellinie hetzelfde stuk rivier afvaren. Doordat boten elkaar kunnen inhalen is goede stuurmanskunst nodig. De winnaar is de ploeg met de snelste tijd.

De gemiddelde tijd ligt tussen de 19 en 20 minuten. Het record ligt op 16 minuten en 37 seconden, deze tijd is geroeid door de Great Britain National Squad in 1987.

De monumentale stenen brug “Putney Bridge” markeert de finish van de Head of the River Race.

Geschiedenis Head of the River Race

De Head of the River Race werd bedacht door de invloedrijke Cambridge en Tideway roeier en coach Steve Fairbairn.

Deze race voor de mannen acht aan het einde van de winter was bedoeld als voorbereiding op het zomerseizoen. De race moest de roeiers een doel geven aan de wintertrainingen. Tijdens deze race kunnen ze hun wilskracht en teamwork testen.

De eerste race werd gehouden in 1926 en aan deze race namen 21 ploegen van de Tideway deel. Tegenwoordig doen er ploegen van over de hele wereld mee en is het evenement uitgegroeid tot een maximum van 420 ploegen.

De eerste overzeese winnaars waren de Duitse Olympische gouden medaillewinnaars (Munster von 1882) in 1993 in een tijd van 17 2.31. De Nederlandse Nationale bemanning (Netherlands Rowing Federation) won in 1995 in een tijd van 16 58.51.

Toeschouwers en informatie

Met dit evenement wordt ook het begin van de lente gevierd. Het is leuk om als toeschouwer langs de oevers van het mooie schilderachtige gedeelte van de Theems de roeiers in actie te zien en toe te juichen.

Adres:
Morltake Stone,
London SW15 1LB

Datum en aanvang: 29 maart 2015 om 12.00 uur.

Bekijk ook

Activiteiten in Londen in de maand juni

In Londen zijn door heel het jaar heen allerlei verschillende activiteiten en juni is uiteraard …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *