Notting Hill Carnival

Een van ‘s werelds grootste en opwindendste straatfestivals is het Notting Hill Carnival in Londen.

Het is een jaarlijks terugkerend Caribisch festival waarin heel veel praalwagens, dansers in kleurrijke kleding, traditionele muziek door steel- en drum-banden te zien zijn en waar je lekker kunt eten bij een van de honderden Caribische kraampjes.

Dit festival vindt ieder jaar in de maand augustus plaats in het weekend voor Bank Holiday maandag. Bekijk de video hieronder om een idee te krijgen van het Notting Hill Carnival.

Geschiedenis

Oorspronkelijk zijn de Caribische Carnavals aan het begin van de 19e eeuw begonnen in Trinidad om de afschaffing van de slavernij en slavenhandel te vieren.

De oorsprong voor het Notting Hill Carnival in Londen is gelegd door de uit Trinidad afkomstige feministische activiste en journaliste Claudia Jones. Ze wordt vaak omschreven als de moeder van het Notting Hill Carnival.

In 1959 organiseerde zij een evenement Mardi-Gras, wat bedoeld was om de West-Indianen samen te brengen met de blanke bevolking. Het evenement werd binnenshuis in het St. Pacras stadhuis gehouden en het werd op tv uitgezonden door de BBC.

Het Mardi Gras evenement was een kleine culturele avond in de winter en de opbrengst was om boetes voor zwarte en blanke jongeren te betalen. Het was een groot succes en in 1962 introduceerde Jones de eerste kostuumwedstrijden.

Wat begonnen was binnenshuis groeide later buitenshuis uit als een straatfeest voor de lokale kinderen. Dit evenement groeide uit tot de basis van het hedendaagse Notting Hill Carnaval, er kwam een carnavalsoptocht waar ook steelbands hun traditionele muziek speelden.

Het huidige concept van Notting Hill Carnival, een groot straatfestival, is ontstaan in 1964 en is voor het eerst in augustus 1965 op Bank Holliday gehouden.

De Afro-Caribische gemeenschappen vieren op deze manier hun eigen cultuur en tradities met hun fantastische muziek, variërend van reggae tot salsa, praalwagens, dansers in exotische outfits, steel en drumbands, lekker eten en veel meer.

Door de jaren heen is dit straatfestival uitgegroeid tot een van de grootste straatfestivals van de wereld en trekt het meer dan een miljoen bezoekers wereldwijd.

In 2014 vindt het Notting Hill Carnival voor de vijftigste keer plaats. Het is een groot spektakel wat je niet wilt missen.

Bezoekersinformatie Notting Hill Carnival

In 2014 vindt het Notting Hill Carnival plaats op 23 en 24 augustus. Als je het Notting Hill Carnival wilt bezoeken kun je het beste van het openbaar vervoer gebruik maken, daar vele lokale wegen alleen voor voetgangers toegankelijk zullen zijn.

De festiviteiten spelen zich af in de straten van Notting Hill, Royal Borough van Kensington en Chelsea in Londen.

Het festival begint op zaterdagavond met een “National Panorama Competition”. Dit is een competitie tussen de diverse steel- en drumbands en ander entertainment. Kortom een openluchtavond waarin je de Caribische sferen muzikaal kunt beleven.

Het eigenlijke carnaval begint op zondag met “The Family Day Parade”, een dag voor de kinderen. In deze parade tonen vrolijke kinderen hun mooie, flamboyante kostuums en ze dansen op de muziek van de steelbands. Op deze dag worden ook prijzen voor de kostuums uitgereikt. Deze parade begint en eindigt bij Canal Way, Ladbroke Grove W14.

Verder zijn er op deze dag ook optredens van onder andere opkomende kunstenaars en voor kinderen zijn er ook allerlei evenementen. Deze dag is rustiger dan de andere dagen en is daarom geschikter als je dit festival met kleine kinderen wilt bezoeken.

Maandag is “Main Day”, dan vindt de Grote Parade plaats. Deze parade van praalwagens en mooi gekostumeerde dansers wordt nog feestelijker gemaakt door een 60-tal drum- en steelbands, die in hun prachtige kostuums Caribische muziek ten gehore brengen.

Naast deze parade zijn er ook op deze dag nog nevenactiviteiten en kun je kennis maken met de heerlijke Caribische keuken.

De optocht begint en eindigt bij Canal Way, Ladbroke Grove W14. De belangrijkste parade start op Great Western Road, een weg langs Chepstow Road en gaat via Westbourne Grove naar beneden naar Ladbroke Grove.

Enkele tips als je naar het Notting Hill Carnival gaat

Omdat diverse straten en metrostations worden gesloten voor het openbaar vervoer is het raadzaam om je vooraf goed te laten informeren hoe je het beste naar Notting Hill Carnival kunt komen.

Spreek vaste ontmoetingsplaatsen af als je niet altijd bij elkaar blijft. Door de grote hoeveelheid mensen kan het zijn dat je mobiele telefoon het niet altijd doet.

Lokale geldautomaten raken op deze dagen leeg, het is dus belangrijk dat je genoeg geld meeneemt voor de kraampjes en andere dingen. Een flesje water meenemen kan verder ook nooit kwaad.

Met kinderwagens is het moeilijk door de menigte te komen en als je kleine kinderen meeneemt is het aan te raden om ook oordopjes mee te nemen.

Er zijn weinig openbare toiletten te vinden. Bewoners laten soms tegen een vergoeding gebruik maken van hun toilet. Een andere optie is om natuurlijk naar een lokale pub te gaan om een drankje te drinken en gebruik te maken van het toilet.

Tot slot moet je niet vergeten dat je altijd op grote evenementen rekening moet houden met zakkenrollers. Dit is bij Notting Hill Carnival ook het geval, let dus goed op je portemonnee en andere spullen die je meeneemt.

Bekijk ook

Activiteiten in Londen in de maand juni

In Londen zijn door heel het jaar heen allerlei verschillende activiteiten en juni is uiteraard …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *