Totally Thames Festival

Totally ThamesTotally Thames is een 30 dagen durend spectaculair festival wat zich afspeelt op en langs de Theems in Londen.

Dit evenement droeg voorheen de naam “The Mayor’s Thames Festival”.

Een lengte van 42 mijl van de rivier de Theems wordt gedurende dit festival tot leven gebracht door meer dan 100 verschillende evenementen en festiviteiten.

Wanneer is het Totally Thames Festival?

In 2014 vindt dit festival in de hele maand september plaats. Gedurende deze maand is er een gevarieerd programma van optredens, tentoonstellingen, muziekfestivals, kleurrijke regatta’s en spannende races op de Theems, wandelingen en fietstochten langs de rivier, archeologie langs de oever en natuurlijk eten aan de Theems.

Onthulling ontwerp Florentijn Hofman

In de rivier de Theems zal ook een nieuw buitengewoon sculptuur te zien zijn. Dit kunstwerk is speciaal hiervoor ontworpen door de Nederlandse kunstenaar Florentijn Hofman. Hij is onder andere bekend om zijn “Rubber Duck”, een 26 meter hoge opblaasbare gele badeend.

Wat hij nu heeft gemaakt is een goed bewaard geheim gebleven, maar op dinsdag 2 september 2014, is als onderdeel van het Totally Thames Festival het nieuwste kunstwerk van Florentijn Hofman onthult. Het is een enorm groot nijlpaard met een lengte van 21 meter lang, genaamd Hippopo Thames.

Het kunstwerk is in opdracht van Thames Festival Trust gemaakt door Florentijn Hofman en is zijn eerste opdracht in Engeland.

Voor zijn opdracht had Hofman onderzoek gedaan naar het gebied en kwam tot de ontdekking dat er in de prehistorie zoogdieren in de Theems hebben geleefd. Zo kwam hij op het idee om een gigantisch sculptuur van een nijlpaard te maken. Het nijlpaard verwijst dus naar de grote wezens die duizenden jaren geleden in de rivier woonden.

Hofman heeft de bedoeling om met zijn kunstwerk de mensen naar buiten te trekken, achter hun computers en televisie vandaan te halen, los te trekken van hun dagelijkse routines.

Dit gigantische nijlpaard is een enorme sculptuur met een lengte van 21 meter. Het ligt half onder water en geeft tijdens het Totally Thames Festival een bijzondere aanvulling op het beeld van Londen.

Hippopo Thames is 2 september 2014 stroomopwaarts over de Theems gesleept van het Oost Londense Royal Dock , de plaats waar Hippopo Thames is gebouwd, naar Nine Elms op South Bank. Op zijn weg over het water ging hij onder andere onder de Tower Bridge en Millennium Bridge door, langs The Houses of Parliament, de Big Ben en The O2. Op deze tocht had Hippopo Thames veel bekijks van toeristen en Londenaren.

Tot 28 september 2014 ligt het kunstwerk bij Nine Elms, dichtbij Battersea Power Station, waar het te zien zal zijn voor het publiek.

Programma Totally Thames

Het festival heeft gedurende deze maand een afwisselend programma.

Zo is er gedurende de hele maand september The Big Thames Tidy. Van 5 – 9 september kun je de grootste vloot van Royal Greenwich Tall Ships zien met op 9 september de finale: het Tall Ships Festival, dan vaart de gehele vloot over de rivier de Theems.

Op 13 en 14 september is St. Katharina’s Dock Classic Boat Festival, Händels Fireworks Music en Illuminations is op 14 september in Hampton Court Palace, The Shimmy is op 21 september en The Great River Race is op 27 september te zien. En zo is er natuurlijk nog veel meer op te noemen.

Zelf meedoen aan verschillende activiteiten en evenementen

Voor degene die van varen houden zijn er deze maand diverse mogelijkheden om op de Theems te varen.

Naast de mogelijkheden om te kajakken, te roeien en boottrips te maken, zijn er nog verschillende unieke ervaringen op de boot te beleven.

Enige unieke activiteiten op een boot

Je kunt op een van de beroemdste en klassieke houten schepen van Londen de “Lady Daphne” varen. (Dichtstbijzijnde metro: London Bridge)

Wil je je adrenaline voelen, dan biedt “Totally Thames Blast” je een unieke ervaring. Gedurende 15 minuten ga je met hoge snelheid en harde muziek onder de deskundige leiding van de kapitein over de Theems aan boord van een gloednieuwe “Thames Rocket”. (Dichtstbijzijnde Pier: Pier St. Katherine’s, metro Tower Hill)

Enige activiteiten langs de oever

Er zijn diverse activiteiten op de vooroever Bankside, tegenover Shakespeare’s Globe.

Je kunt daar onder andere met de klei uit de rivier je eigen stukje Thames geschiedenis maken, door met deze klei een pot, figuur of wat je maar wilt te maken. De gemaakte potten, voorwerpen worden gebakken volgens een meer dan 5000 jaar geleden oude traditie in twee vreugdevuren die worden ontstoken met behulp van drijfhout op de vooroever van de Theems.

Ben je geïnteresseerd in archeologie, dan kun je 10.000 jaar geschiedenis ontdekken tijdens de archeologische wandeling.

Ook zal er in diverse displays bij het Globe Theatre van alles te zien zijn over heksenflessen, Bankside aardewerk, pijpen, etc. Je kunt tevens zien wat de mensen uit die tijd aten.

Strand en drijvende bioscoop

Tijdens het Totally Thames festival krijg je ook de unieke mogelijkheid om het eens zo bruisende strand bij de Tower Bridge van Londen te bezoeken. Normaal is dit niet voor publiek toegankelijk.

Er is van 10 september t/m 14 september een drijvende bioscoop waar films worden gedraaid en workshops en lezingen worden gegeven, alles natuurlijk in het kader van Totally Thames. De Floating Cinema: “St. Katharina Docks Residency” is te vinden in St. Katharina’s Docks.

Thames SENSEation

Een hoogtepunt van het Totally Thames Festival is de “Thames SENSEation” . Dit is een multi-zintuigelijk festival waar de bezoekers een zintuigelijke geschiedenis van de rivier de Theems kunnen beleven.

De geschiedenis van de komst van nieuwe smaken, geuren en texturen die door de eeuwen heen zijn aangekomen in de Londen ervaren door middel van kijken, ruiken, proeven, horen en aanraken. Dit festival is in de Victoria Embankment Gardens.

Nog veel meer activiteiten

Dit is slechts een kleine opsomming van de vele activiteiten en evenementen gedurende dit festival, met de bedoeling om je een beter beeld te geven van dit festival. Er is natuurlijk veel meer te zien en te beleven tijdens dit 30 dagen durende Totally Thames Festival. Het is een heel leuk festival waar veel te zien en te doen is voor zowel jong als oud.

Voor meer informatie over dit festival kun je de officiële website totallythames.org bekijken.

Plaats van de activiteiten:
Op en langs de oevers van de Theems in Londen

Bekijk ook

Activiteiten in Londen in de maand juni

In Londen zijn door heel het jaar heen allerlei verschillende activiteiten en juni is uiteraard …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *