Horniman Museum en Tuinen

Horniman museum
Foto door: Ben Sutherland

Het Horniman Museum en zijn tuinen is uniek in zijn soort.

Het museum kun je vinden in Forrest Hill in Londen en is voor jong en oud een aanrader om te bezoeken.

Je kunt hier een collectie van zo’n 350.000 objecten en kunstvoorwerpen vinden op het gebied van antropologie, natuurlijke historie en muziekinstrumenten.

Er is een grote collectie opgezette dieren en een uniek aquarium waar je oog in oog staat met diverse zeedieren.

Het museum beschikt tevens over een 16 hectare grote tuin, welke onderverdeeld is in diverse thema’s, er is bijvoorbeeld een medische tuin maar ook een muziektuin en een gedeelte waar je dieren tegenkomt “Animal Walk”.

Ook is in deze tuin een monumentale serre uit 1894 te vinden. Deze serre is van het huis van de familie Horniman naar het museum verplaatst.

Verder is er een 100 jaar oude muziektent, ontworpen door Charles Harrison Townsend, met een schitterend uitzicht over de skyline van Londen en een Paviljoen.

Af en toe zijn er ook muzikale voorstellingen in het museum en de tuinen.

In onderstaande video kun je een indruk krijgen wat je in het Horniman Museum en zijn tuinen kunt verwachten:

Geschiedenis Horniman Museum en Tuinen

In 1901 werd het Horniman Museum opgericht door Frederick John Horniman, een Engelse thee handelaar en zoon van John Horniman, eigenaar van Horniman’s Tea, welke in 1891 het grootste thee bedrijf in de wereld was.

Frederick John Horniman kon door toedoen van het succesvolle bedrijf van zijn vader zich geheel op zijn passie reizen en verzamelen toeleggen. Dit resulteerde in een collectie van zo’n 30.000 verschillende objecten en kunstvoorwerpen, variërend van muziekinstrumenten, natuurlijke historie en culturele kunst.

Hij wilde “de wereld” met behulp van zijn collectie naar Forest Hill brengen om het leven van de lokale gemeenschap te verrijken. Dit museum moest plezier en onderwijs bieden.

In eerste instantie realiseerde hij dit idee in december 1890 in het voormalige huis van de familie Horniman, beter bekend als Surrey House Museum.

De collectie is verdeeld in kunst en cultuur. Het museum was het eerste jaar 110 dagen open en ontving 42.808 bezoekers.

In 1898 besloot Frederick John Horniman om een geschikte plek voor het museum te bouwen. De architect Charles Harrison Townsend kreeg de opdracht om het museum te ontwerpen.

Het museum is ontworpen in de “Arts and Crafts” stijl, dit is een stijl die stond voor traditioneel vakmanschap met behulp van eenvoudige vormen.

In 1911 werd een extra gebouw ten westen van het hoofdgebouw geschonken door Emslie Horniman (zoon van Frederick). Dit gebouw is ook ontworpen door Charles Harrison Townsend en bevatte een collegezaal en een bibliotheek.

Een neoklassiek mozaïek “Humanity in the House of Circumtance” ontworpen door Robert Anning Bell is op de London Road muur van het hoofdgebouw te vinden. Het mozaïek is opgebouwd uit 117.000 steentjes, is ongeveer 9,75 x 3 meter groot en symboliseert persoonlijke aspiratie en beperkingen.

Bij de hoofdingang is een 6,1 meter hoge red cedar totempaal te vinden, welke in 1985 is uitgesneden door Nathan Jackson, als onderdeel van een Amerikaans Art Festival en geeft een legende van Alaska weer: een meisje dat met een beer trouwt. Jackson’s “clankam” een adelaar is bovenaan de totempaal te vinden.

In 1996 opende het Horniman Museum haar deuren van het gebouw Centrum voor Informatie over Milieu (CUE gebouw). Het gebouw is ontworpen door lokale architecten met behulp van de architect Walter Segal.

De architectuur van het gebouw is gebaseerd op duurzaamheid. Zo heeft het een grasdak, is opgebouwd uit duurzame materialen en bevat het een passieve ventilatie.

Het Horniman museum

In het museum is een grote diversiteit aan kunstvoorwerpen en objecten te zien. De ruimten zijn onderverdeeld in diverse thema’s, zo heb je Centenary Gallery, African Worlds, Aquarium, Music Gallery, Natural History, Hands on Base, Nature Base, allen in het gebouw en buiten is de Garden.

Centenary Gallery

Deze plek in het museum vertelt het verhaal van de Hornimans collectie over de afgelopen 100 jaar.

Hoogtepunten zijn een papier mache figuur van Kali van Calcutta (in 1894 verzameld), Annang marrionetten uit Nigeria en een dodendansmasker in de vorm van een krokodil van de Torres Straight eilanden.

African Worlds

Een tentoonstelling over de beeldhouwkunst en decoratieve kunst uit Afrika is te vinden in African Worlds. Hoogtepunten in deze ruimten zijn onder andere de bronzen kunst uit Benin en het grootste masker van Afrika, de spectaculaire Igbo Ijele.

Er zijn ook drie religieuze altaren te zien uit Benin, Haïti en Brazilië. Verder zijn er displays gewijd aan Kemet (het oude Egypte) en vitrines met Egyptische mummies.

Aquarium museum

In de Aquariumruimte is een grote verscheidenheid aan waterleven te zien. Bij het ontwerpen van deze ruimte is rekening gehouden met kinderen, de kijkvensters zijn laag gehouden zodat de kleintjes ook makkelijk kunnen kijken.

De unieke vormgeving zorgt ervoor dat je een close-up verkenning van de dieren krijgt. Je kunt in deze ruimte kennis maken met o.a. levend koraal, de clownvis en de pijlgifkikkers. In een apart aquarium kun je ook de bizarre structuur en bewegingen van de pelagic jellyfish (grote kwal) zien.

Music Gallery

In de muziek tentoonstelling is een collectie van meer dan 1.300 internationale muziekinstrumenten te bewonderen. Hoogtepunten zijn o.a. een Duitse barokke luit gemaakt door J.S. Hoffman in 1740 en de eerste ooit in Groot-Brittannië gemaakte hoorn, gemaakt door William Bull in 1699.

Ook is er de Serpentine te bewonderen, een instrument dat rond 1590 in Frankrijk is uitgevonden. Naast deze muziekinstrumenten zijn ook korte films te zien over de tentoongestelde instrumenten en zijn er interactieve geluidstafels om naar je favoriete instrument te luisteren.

Met de “Hands on Space” kun je zelf muziek spelen.

Natural History Gallery

De Natural History Gallery is verdeeld over twee verdiepingen. Op de begane grond zijn displays over de evolutie. In het midden zit trots op zijn ijsberg de beroemdste inwoner van Horniman Museum, de Canadese walrus.

Deze walrus is in 1886 naar Groot-Brittannië gekomen voor de Grote Koloniale Tentoonstelling en is in 1893 toegevoegd aan de collectie van het Horniman Museum.

Interessant is ook het schildpadskelet. Dit schildpadskelet laat ons zien hoe de schaal zich verbindt met de rest van het skelet.

Op de eerste verdieping is een geologische tijdlijn van voornamelijk Britse fossielen en een indeling van het dierenrijk. Je vindt er ook de mooie grote Apostel klok die in het midden van de 19e eeuw in het Zwarte Woud werd gemaakt.

Nature Base

Hier kun je zien hoe duizenden honingbijen leven in hun speciale korf.

Je kunt met behulp van een video-microscoop insectenvleugels van dichtbij bekijken en luisteren naar geluiden die sommige dieren ’s nachts maken.

Hands on base

Hands on base is niet altijd toegankelijk. Op bepaalde openingstijden krijgen bezoekers de gelegenheid om diverse objecten van de collectie van dichtbij te onderzoeken, aan te raken en te dragen.

The Gardens

De tuinen van het museum zijn in het totaal 16 hectare groot en in 2012 heropend. Er is een monumentale serre uit 1894 te vinden. Deze serre is van het huis van de familie Horniman naar het museum verplaatst.

Een 100 jaar oude muziektent, ontworpen door Charles Harrison Townsend, geeft een schitterend uitzicht over de skyline van Londen. Verder is de Garden in diverse thema’s onderverdeeld.

De “Sunken Garden” heeft een reflectie zwembad. Het zwembad wordt omringd met planten en bloemen die gebruikt worden om natuurlijke kleurstoffen te maken. De planten zijn gegroepeerd op kleur.

“Medicinal Garden” is een tuin met geneeskrachtige planten. Bij de planten krijg je veel informatie over de medicinale eigenschappen van de plant en wordt ook informatie gegeven waar in het lichaam deze medische eigenschap kan helpen.

In de “Food Garden” zijn planten van over de hele wereld te vinden en vind je tips voor het kweken van gewassen.

In de “Materials Garden” zijn planten te zien die worden gebruikt voor het maken van gebruiksvoorwerpen. Zo kun je o.a. reuzenriet zien waarvan de rieten voor de hobo, klarinet en saxofoon worden gemaakt.

De Japanse vezelbanaan groeit ook in deze tuin. De vezels van deze plant wordt gebruikt voor het maken van touw, manden en papier.

De “Sound Garden” is een tuin met immens grote muzikale speeltoestellen. Zo is er een houten muur met daarop een xylofoon te vinden, een muziekinstrument van regenpijpen etc.

De bezoeker wordt uitgenodigd om de verschillende instrumenten uit te proberen en te experimenteren met klank en toon.

In “Animal Walk” is het comfort voor de dieren belangrijk. Je kunt er diverse dieren tegenkomen zoals alpaca’s, fazanten, kippen, geiten, schapen, konijnen en fretten.

Adres en openingstijden

Het adres van het museum en de tuinen is:
100 London Road, Forest Hill, London SE23 3 PQ

Let op, de openingstijden van het museum, de tuinen en Animal Walk zijn verschillend!

Openingstijden Horniman museum:
Dagelijks geopend van 10.30 – 15.30 uur (op 24 – 26 december gesloten)

Openingstijden voor de tuinen:
Maandag t/m zaterdag geopend van 7,15 uur – zonsondergang (op 25 december gesloten)

Openingstijden Animal Walk:
Dagelijks geopend van 12.30 – 16.00 uur

Bekijk ook

Cutty Sark

Cutty Sark

’s Werelds enige overgebleven theeklipper Cutty Sark is een Brits schip dat gebouwd werd in …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *