Oxford

OxfordOxford is een stad en district in Oxfordshire met 151.000 inwoners. De rivieren Cherwell en Thames gaan dwars door Oxford heen en komen elkaar tegen in het zuiden van het centrum.

Wanneer je aan Oxford denkt, denk je al snel aan de universiteit van Oxford die een van de twee belangrijkste universiteiten in Engeland is.

De universiteit van Oxford is de oudste universiteit in de Engels sprekende wereld en de op één na oudste overlevende universiteit in de wereld.

Gebouwen in Oxford demonstreren een voorbeeld van de Engelse architectonische periode sinds de komst van de Saksen, inclusief het iconische 18e eeuwse Radcliffe Camera.

Oxford wordt ook wel de “stad der dromerige Spitsen” genoemd, een term die is gemunt door Matthew Arnold wegens de harmonische architectuur van de universiteitsgebouwen.

Reizen naar Oxford

Vliegtuig: Om naar Oxford te reizen met het vliegtuig kun je het best vliegen naar Londen. Het vliegveld Londen Heathrow ligt het dichtste bij Oxford. Je kunt vanaf Londen Heathrow terminal 5 een bus nemen naar Oxford, de reistijd duurt ongeveer 80 à 100 minuten.

Wanneer je land bij terminal 4, kun je gratis de metro pakken naar een ander terminal waar de bus wel langskomt.

Trein: Wanneer je met Eurostar naar Engeland vertrekt moet je in Londen st. Pancras International uitstappen. Vanaf het station Londen st. Pancras International kun je met de metro (circle/yellow line) naar het Paddington station reizen.

Vanaf het Paddington station kun je een trein naar Oxford nemen (rijdt ieder half uur), de reistijd van deze rit bedraagt ongeveer 1 uur en 10 minuten.

Boot: Om naar Oxford te gaan met de boot kun je het best de boot vanaf Hoek van Holland naar Harwich nemen. Harwich ligt 177 km ten oosten van Oxford.

Vanaf Harwich kun je met de auto naar Oxford rijden of de trein pakken naar Oxford, de reistijd met de trein bedraagt ongeveer 3 uur en 20 minuten.

Budget tip Oxford

Je kunt tickets voor de attracties Blenheim Palace, Cotswold Wildlife Park en Warwick Castle tegen een goedkoper tarief online kopen op de website VisitOxfordAndOxfordshire.

Ideeën en inspiratie voor tijdens je verblijf in Oxford

Must-See: In de stad der dromerige spitsen moet je uiteraard wel een spits beklimmen, dit kan op 5 locaties en de Carfax Tower is hier een van.

Bekijk ook waar sinds 1071 tot de sluiting in 1996 misdadigers werden opgesloten in het Oxford Castle Unlocked en leer wat er vroeger heeft plaatsgevonden en wie de gevangenen waren.

Ben je meer iemand met groene vingers dan kun je een bezoekje brengen aan de Oxford Botanic Gardens waar je in de compacte Botanische tuin een gevarieerde collectie van planten uit de wereld kunt zien.

Kunst en cultuur: Breng een bezoekje aan het Ashmolean Musuem, een van het belangrijkste musea van de wereld, waar je het werk van onder andere Leonardo da Vinci, Michelangelo en Picasso kunt zien.

Ben je meer een theaterfan, dan kun je een bezoekje nemen aan het Oxford Playhouse.

Je kunt ook de best bewaarde dodo-overblijfselen ter werend in het University Museum of National History bekijken of neem een kijkje in het Pitt Rivers Museum om artefacten en houtwerken te bekijken. Voor moderne kunst kun je terecht bij het Modern Art Oxford.

Filmlocaties: Er zijn in Oxford en Oxfordshire diverse locaties die terugkomen in films en Engelse tv-series. Zo komt Blenheim Palace voor in drie verschillende films waarvan Harry Potter and the Order of the Phoenix er een van is. Bekijk hier het complete overzicht van filmlocaties in Oxford.

Familieattracties: De kinderen vinden het vast ook leuk om de filmlocaties van Harry Potter te bekijken. Wanneer je meer van tijgers, giraffen en andere dieren houdt is Cotswold Wildlife Park erg leuk om te zien.

Het Oxfordshire Museum in Woodstock heeft geen levende dieren, maar zij hebben wel een leuke interactieve dinosaurus galerij.

Tours: In Oxford heb je de mogelijkheid om verschillende tours te maken. Je kunt een tour met de boot, bus of fiets maken, ook is er de mogelijkheid om lopend een rondleiding te krijgen en er zijn zelfs speciale tours met een thema.

Zo kun je bijvoorbeeld in de voetsporen van Harry Potter treden of in de voetsporen van Lewis bij de Inspector Morse Tour.

Wil je liever een tour als het donker is? Volg dan de Ghost tour en kom op de griezeligste plekjes van Oxford in de nacht.

Eten en drinken: Er zijn ontzettend veel leuke plekken in Oxford en Oxfordshire waar je heerlijk kunt eten en drinken, je kunt het zo duur maken als je zelf wilt.

Je kunt naar een traditionele Engelse pub gaan waar je lokaal bier kunt drinken en huisgemaakte maaltijden of drink een heerlijk kopje thee in het 5-sterren Randolph Hotel in het hart van Oxford.

Wanneer je iets echts speciaals zoek kun je in het Michelinsterren restaurant Le Manoir aux Quat’ Saisons een heerlijk hapje eten.

Shoppen in Oxford

Wanneer shoppen je passie is, kijk dan niet verder dan Oxford en Oxfordshire, je kunt hier een hoop verschillende dingen kopen van leuke lokale producten tot dure designersmerken.

In Bicester Village kun je terecht in 130 verschillende luxe boetieks waar je onder andere Dior, Gucci, Chanel, Versace en Alexander Mcqueen kunt vinden om er zo maar een paar op te noemen.

Voor een hele andere shopervaring kun je naar de overdekte markt van Oxford gaan, waar je gespecialiseerde winkels van groenteboeren tot juweliers kunt vinden.

Bekijk ook

Salisbury Kathedraal

Salisbury

Salisbury is een stad in het Engelse graafschap Wiltshire gelegen aan de rivier Avon met …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *