The O2 arena

O2 ArenaTer gelegenheid van de viering van het Millennium is de Millennium Dome (nu draagt het gebouw de naam “The O2”) in het zuid-oosten van Londen, op het schiereiland van Greenwich gebouwd.

Het gebouw ligt aan de rivier de Theems. Het gebouw is ontworpen door Richard Rogers, een Britse architect en is met zijn doorsnede van 365 meter het grootste koepelgebouw van Europa.

In het begin van het derde millennium opende de Millennium Dome haar deuren voor het publiek. Vanaf 1 januari 2000 kon het publiek de grote tentoonstelling “Millennium Experience” bezichtigen.

De Millennium Experience tentoonstelling bleek echter niet zo’n groot succes. Door de jaren heen zijn er nog wel andere tentoonstellingen in het gebouw geweest.

De originele bouw werd wel gewijzigd, maar het koepelvormige dak bleef bestaan. Deze bouw begon in 2003 en eindigde in 2007. Ondertussen werden er door financiële problemen sponsors voor het gebouw gezocht en zo komt het dat de naam ook is gewijzigd. Omdat het Britse telecombedrijf O2 hoofdsponsor van het gebouw wordt, wordt de naam gewijzigd in “The O2”.

Op 24 juni 2007 werd “The O2” geopend met o.a. een besloten concert van de Amerikaanse band Bon Jovi.

Wat is er binnen in The O2

The O2 herbergt een arena, “the O2 Arena” en “The Entertainment Avenue”, deze laatste is gebouwd om de arena heen en bestaat uit een muziekclub “IndigO2”,”The O2 Bubble”, een bioscoop, diverse bars en restaurants, een VIP-club lounge, een operation room, een mediacenter en een aantal kleedkamers.

De O2 arena

De arena is in het midden en neemt 40% van het hele gebouw in. De ondergrond kan o.a. worden veranderd in een ijsbaan, basketbalveld, tentoonstellingsruimte, conferentiecentrum en concertzaal.

De arena wordt dan ook voor diverse doeleinden gebruikt en is multifunctioneel. De capaciteit van de arena is 20.000 en is daarmee de op een na grootste arena in het Verenigd Koninkrijk (na Manchester Arena) en een van de grootste in Europa.

The O2 Bubble

Het tentoonstellingsgebouw, “The O2 Bubble”, is een bolvormige gebouw dat meerdere verdiepingen heeft.

Op de derde verdieping van “The O2 Bubble” is sinds 2009 een permanente tentoonstelling “British Music Experience”, deze tentoonstelling gaat over zestig jaar Britse popmuziek.

Cineworld @ the O2

De bioscoop, “Cineworld @ the O2”, heeft 11 zalen over 2 verdiepingen. Een van de zalen heeft een Sky Super Screen, dit is een 770 capaciteit auditorium. Dit schermformaat is het grootste scherm in Londen en het zesde grootste scherm in het Verenigd Koninkrijk.

De multifunctionaliteit van het gebouw blijkt wel uit de verschillende activiteiten die er worden gegeven. Tijdens de Olympische Zomerspelen van 2012 werden in deze hal de onderdelen turnen en basketbal gespeeld.

De naam van het gebouw werd toen tijdelijk gewijzigd in de North Greenwich Arena, daar het telecombedrijf O2 geen sponsor van de Olympische spelen was. Met de Paralympics werd de hal voor rolstoelbasketbal gebruikt.

Sinds 2009 wordt er in deze hal ook getennist, de ATP World Tour Finals vinden er plaats, dit is het eindejaarstoernooi van de ATP met de acht beste tennissers van de wereld.

Darts wordt ook gespeeld in deze prachtige hal. Jaarlijks worden in mei de play-offs van de Permier League Darts van de PDC gespeeld.

Natuurlijk worden hier ook concerten gegeven. Diverse bekende artiesten hebben hier al opgetreden en in 2014 zullen er diverse bekende artiesten in deze arena optreden. Zo zullen in de loop van het jaar o.a. Robbie Williams, Lady GaGa, Il Divo, Caro Emerald, Coccoon en The Wanted een concert geven.

Verder komen er ook evenementen zoals Cirque du Soleil en Disney On Ice.

Beklimmen van The O2

Avonturiers kunnen 90 onvergetelijke minuten beleven door een expeditie over het dak mee te maken.

Deze attractie is op 21 juni 2012 officieel geopend. Sindsdien is het mogelijk om tegen betaling over de 190 meter lange loopbrug, die over de bovenkant van de koepel is gemaakt, van de ene kant naar de andere kant over het dak van het gebouw te lopen.

In het midden van het dak is op 60 meter hoogte een uitkijkplatform, waar je van een spectaculair uitzicht kunt genieten over Londen. Zo zie je o.a. het Olympisch Park, Thames Barrier, The Shard, Historic Royal Greenwich en Canary Warf aan je voeten liggen.

Als je genoeg van het uitzicht hebt genoten kun je je avontuur voortzetten door je weg te volgen en over de andere kant van het dak af te dalen. Het is verstandig om vooraf tickets te reserveren.

Openingstijden voor het beklimmen van The O2

Dit evenement is vanaf 10.00 uur geopend. Sluiting is afhankelijk van het seizoen om 18.00 uur of 22.00 uur.

Adresgegevens:
Drawdock Road
North Greenwich
London, SE10 0BB

Bekijk ook

Wisseling van de wacht

Wisseling van de wacht

Een van de meest bezochte attracties in Londen is de indrukwekkende ceremonie van de wisseling …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *